Варна 13°
fallback
Избори 2022
13:00 | 3 октомври 2022
Обновен: 22:23 | 29 април 2024

ЦИК: Рекордно ниска бе избирателната активност

Окончателните резултати ще са готови до четвъртък

По материала работи: Слав Велев

доц. Цветозар Томов от ЦИК/Кадър: БНТ

99.98% обработени протоколи: ГЕРБ - 25.34%, ПП - 20.20%, ИТН остават под чертата

Продължава обработването на изборните книжа. Окончателните резултати от вота се очаква да бъдат обявени до четвъртък, каза доц. Цветозар Томов от ЦИК. Тогава ще стане ясна и точната избирателна активност.

"От данните досега става ясно, че гласувалите са малко над 2,5 млн. души. Те ще се променят още малко тези данни, но вече спокойно мога да кажа, че това са парламентарните избори с най-ниска избирателна активност от всички проведени от 1990 насам", заяви доц. Томов, предаде БНТ.

От ЦИК очакват до края на деня да получат резултатите от всички секции. След това следва повторно въвеждане на данните и други етапи на обработка, които могат леко да се отразят на резултатите на партиите. Ето защо Цветозар Томов отказа да се ангажира към момента с това кои партии влизат в 48-ото Народно събрание.

Ако НСИ беше обявил данните от преброяването по-рано, това щеше да се отрази на разпределението на мандатите в избирателните райони, коментира Цветозар Томов.

Националният статистически институт обяви резултатите от последното преброяване на населението днес. Затова за разпределението на мандатите на отминалите избори са използвани данните от предишното преброяване на НСИ.

След като вече има нови данни за броя на населението, вероятно ще се наложи ЦИК да преразгледа разпределението на мандатите преди следващите избори, коментира още Томов.

Вижте повече във видеото от Милена Кирова:

Автор на статията:
Слав Велев
резултати избори нси преброяване мандати доц. Цветозар Томов окончателни
0 коментара
fallback
fallback