IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Избори 2023
11:00 | 2 април 2023
Обновен: 02:35 | 22 май 2024

Как да дадем гласа си днес? (ВИДЕО)

Вижте спецификите за гласуване с машина и с хартиена бюлетина

По материала работи: Слав Велев
Как да дадем гласа си днес? (ВИДЕО)

Графика и ВИДЕО: ЦИК

Изборният кодекс предвижда, че избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или машинно със специализирано устройство за машинно гласуване. Гласуването със специализирано устройство за машинно гласуване е равностойно на гласуването с хартиена бюлетина. Избирател, който е избрал да гласува с бюлетина за машинно гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина.

Когато в изборния ден възникнат непреодолими външни обстоятелства и машинното гласуване се преустанови, гласуването продължава с хартиени бюлетини.

Днес избираме между 21 политически формации - 14 партии, седем коалиции. От Инициативни комитети са издигнати двама независими кандидати.

Как да гласуваме с машина

Във всяка секция в страната с над 300 избиратели ще има по една машина. Желаещите да гласуват на нея ще получат от секционната комисия специална карта. С нея се активира машината - картата се поставя в специален отвор с чипа нагоре. За сметка на дебитните карти и банкоматите, тази влиза само наполовина в процепа.

Списъкът с участващите на вота партии и коалиции ще е на две страници: на първата са номерата от 1 до 15, а на втората са тези от 16 до 21, плюс опцията "Не подкрепям никого". Втората страница се отваря с натискане върху полето "Следващ".

Имената са изписани в лявата половина на бюлетината. От дясно са полетата за преференции - кръгчета с номера от 101 нагоре. Бутоните с преференциалните номера стават активни след като избирателят посочи номер на конкретна партия, или коалиция.

Избирателите в чужбина нямат възможност за преференицален вот и машините нямат полета с кръгчета.

След като отбележи избора си, гласуващият трябва да натисне "Преглед", за да види изписан вота си. Ако изписаното отговаря на посочените от него предпочитания, натиска бутона "Гласуване". Има и втора възможност - с бутон "Промени избора" да се върне назад и да смени вота си. След като натиснете бутона за гласуване, машината ви разпечатва хартиена бележка – разписка. Може да се издърпа, след като се чуе звуков сигнал. Изтегляте електронната карта от машината и я връщате на комисията.

На разписката, вече наричана машинна бюлетина, ще фигурира името на партията и номера с преференция, ако е посочена, както и номерът на секцията. Бележката се сгъва, за да се осигури тайната на вота и се пуска в специална кутия - машинните и хартиените бюлетини са отделени.

Как да гласуваме с хартиена бюлетина

В секционната избирателна комисия гласоподавателят се легитимира с личната си карта, а родените до 31 декември 1931 г. - със зеления си паспорт. След вписване на данните от личната карта в списъка, избирателят получава бюлетина, която се откъсва от съответния кочан. На гърба й се поставя един печат.

За първи път на тези избори хартиените бюлетини няма да се попълват в тъмни стаички, а тайната на гласуването ще се осигурява от параван. на много места обаче ще използват старите стаички, но без вратите и завесите, които се използваха до момента. Всяка община сама преценява какво да използва за целта.

Всяка бюлетина за парламентарните избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за депутати. В Ловеч и Монтана ще фигурират и независимите кандидати, които също са в предизборната надпревара.

В дясната страна на бюлетината е преференциалният вот - за него са предвидени кръгчета с номера от 101 нагоре.

За да е действителна бюлетината, срещу квадратчето на една от партиите, коалициите или независим кандидат трябва да има знак Х или V. Може да се използва само пишещ в синьо химикал. Може да се отбележи това на "Не подкрепям никого", но не и заедно с някоя от партиите. преференциален вот без придружаваща го партия също не се брои. Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен.

От ЦИК препоръчват бюлетината да се сгъне два пъти, като отгоре остане мястото за печати. След това тя се предава на член на СИК, проверява се дали номерът върху нея съответства на номера върху кочана, от който е откъсната. Ако това е така, номерът се откъсва и се поставя в кутия, а върху бюлетината се поставя втори печат. След това избирателят я пуска в прозрачната урна. Едва след това избирателят полага подпис в избирателния списък.

Ако избирателят допусне грешка при гласуване, има право да я върне и да получи нова, но само веднъж. Без да се разгъва грешната бюлетина се унищожава с надпис "Сгрешена", подпечатва се с печата на СИК и се подписва от председателя, секретаря и член на СИК.

Коментари

Новини Варна