IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избори 2023
19:00 | 2 април 2023
Обновен: 19:43 | 18 април 2024

Машини за гласуване пускали по половин бюлетина

Повече от 20 са сигналите за проблеми в Шуменско

По материала работи: Ставри Таргов
Машини за гласуване пускали по половин бюлетина

Повече от 20 сигнала за проблеми с хартиените ролки на машините за гласуване постъпиха в изборния ден в Районната избирателна комисия в Шумен.

Машините нагъвали хартията или пък пускали половин бюлетина, алармирали членове на секции в градове Шумен, Велики Преслав и Каспичан.

Навсякъде са били пратени техници да остраняват проблемите. В такива случаи се допуска повторно гласуване, като се съставя констативен протокол, който е неразделна част от изборните книжа. Протоколът се подписва от комисията и техника, уточни за "Труд" Мариела Иванова, говорител на РИК-Шумен.

Освен това машините в четири села от шуменската община Хитрино - Единаковци, Развигорово, Каменяк и Длъжко, не стартираха още в началото на изборния ден. Появили се надписи - "Инициализирането на машината е недопустимо", а на друга "Софтуерен проблем. Дневникът не е синхронизиран".

И за четирите места е взето решение вотът да премине само на хартия, съобщиха от РИК-Шумен.

По-късно стана ясно, че от строя е излязла и машина в шуменския кв."Дивдядово", където изборите също се наложило да продължат само хартиено.
 

Коментари

Новини Варна