IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избори 2023
11:20 | 3 април 2023
Обновен: 05:07 | 20 април 2024

Чуждата преса за изборите у нас

Опасенията от продължаване на политическата нестабилност се запазват

По материала работи: Ставри Таргов
Чуждата преса за изборите у нас

Вижте как изглеждат резултатите през световните медии:

Френският вестник "Монд": Консервативната партия на бившия премиер Бойко Борисов има съвсем малка преднина пред либералната листа, водена от бившия лидер на центристите Кирил Петков.

Според цитираната от изданието Евелина Славкова, анализатор от "Тренд", това е най-лошият възможен сценарий: "Колкото по-близки са резултатите, толкова по-трудно ще бъде да се състави стабилно правителство".

Опасенията от продължаване на политическата нестабилност в балканската страна с 6,5 милиона жители се запазват и след петите поредни избори. Скъпо струващата политическа криза е без прецедент от края на комунизма през 1990 г.

След падането на Бойко Борисов след десетилетие на власт различните партии не успяват да изградят трайна коалиция. Тази безизходица се засилва от конфликта в Украйна в общество, което е исторически и културно близко до Москва и е разкъсвано от въпроса каква помощ да окаже на Киев.

Младата проруска ултранационалистическа групировка "Възраждане" се възползва от този геополитически контекст, за да продължи възхода си: тя печели 13-14% от гласовете в сравнение с 10% на предишните избори.

"Възраждане" отхвърля всички доставки на оръжие за Киев и открито защитава идеологията на Кремъл, това правят и социалистите от БСП - наследници на бившата комунистическа партия, управлявала някога страната, които събират около 9-10%, отбелязва френското издание.

Вестник "Файненшъл таймс" посвещава статията си на проруските сили в българската политика.Той описва партия "Възраждане" като "проруска партия, която води кампания срещу присъединяването на България към еврото".

На парламентарните избори тя "се опитва да разтърси" политическото статукво, като отразява "нарастващото разочарование на избирателите от корупционните скандали и политическите пререкания в София".

"Възраждане" намери отклик сред българските избиратели, след като зае крайнодясна позиция, редовно ретранслираше пропагандата на Кремъл и поставяше под въпрос подкрепата на правителството за Украйна в защитата ѝ срещу руската агресия", добавя изданието, цитирано от 24 часа.

Коментари

Новини Варна