IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избори 2023
16:40 | 8 април 2023
Обновен: 15:25 | 25 април 2024

ЦИК обяви имената на новите 240 депутати

Слави Трифонов се отказа от мястото си в парламента

По материала работи: Ставри Таргов
ЦИК обяви имената на новите 240 депутати

Централната избирателна комисия обяви имената на новите 240 депутати, които влизат в 49-ото Народно събрание. Списъкът беше публикуван на сайта на Комисията близо седмица след предсрочния вот.

В следващия парламент ще има представители на шест партии и коалиции - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Възраждане, ДПС, БСП и ИТН.

Разпределението на мандатите

ГЕРБ-СДС получава 69 мандата. Това е с пет места повече от „Продължаваме Промяната - Демократична България”, която ще има общо 64 депутати. От „Възраждане” ще бъдат излъчени 37 народни представители. ДПС получава 36 мандата. Депутатите на БСП ще бъдат 23, а на „Има такъв народ” 11.

Вижте списъка с народните представители в 49-ото НС ТУК.

По-рано днес ЦИК прие решение, с което да обяви имената на народните представители. Това стана по време на днешното заседание на комисията. „За“ решението гласуваха 13 души, а един беше „против“. Предстои решението да бъде обнародвано в Държавен вестник.

"Отново Централната избирателна комисия взе решение за необявяване за избрани на вече избрани депутати", каза по време на заседанието Цветозар Томов, който гласува "против".

"Аз съм категорично против тази практика, която е възможно да доведе до много сериозни изкривявания на вота на хората на местните избори, които предстоят. Тъй като взехме такива решения – обявеният списък от нас депутати не съответства на волята на избирателя в пълна степен", обясни мотивите си той.

Председателят на ПП „Има такъв народ“ Слави Трифонов е подал заявление, с което се отказва да бъде народен представител в 49-ото Народно събрание, стана известно на днешното заседание на ЦИК.

Заявлението на Трифонов беше прието с 12 гласа „за“ и един „против“. Преди дни Асен Балтов от листата на ГЕРБ-СДС също се отказва от депутатското си място в 49-ия парламент, пише "Телеграф".

Коментари

Новини Варна