IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избори 2023
11:40 | 29 октомври 2023
Обновен: 16:12 | 27 април 2024

"Тренд": 6,9% е избирателната активност във Варна към 10.00 ч.

В ЦИК има единични сигнали за нарушения - главно за изборен туризъм

По материала работи: Слав Велев
"Тренд": 6,9% е избирателната активност във Варна към 10.00 ч.

6,9% е избирателната активност във Варна към 10:00 часа. Това сочат данните от exit poll на агенция „Тренд”. Следва Русе с 6,3%.

5,8% е избирателната активност в София, 5,4% - в Пловдив и 5,3% - в Плевен.

3% е избирателната активност във Варна 9.00 ч. Това показват данните от Exit poll на социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан". Избирателната активност в страната към 09.00 часа е близка до тази по време на местния вот през 2019 г., достигайки 1,9 на сто.

В големите градове избирателната активност към 09.00 часа варира между 1,8-1,9% в София до 6,0% в Благоевград.

В Пловдив активността към същия час е около 2%, а в Кърджали - 5,5 на сто.

Активността към 09.00 часа тази сутрин е близка до тази през 2019 г. , но с различни вариации, коментира пред БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов.

В по-големите населени места към този час по традиция активността е по-ниска, посочи той. София гласува на същите нива като през 2019 г., в Пловдив нивата са сходни и малко по-ниски, във Варна се очертават малко по-високи, а в Благоевград и Кърджали – по-ниски. Числата са условни, а извадките за различните градове се държат по различен начин, поясни Симеонов.

В ЦИК постъпват жалби и сигнали, сред които за липса на нормални условия за работа на Общинската избирателна комисия в Черноочене. Има и жалба от кандидат за кмет на Приморско -  за заличаване на адресни регистрации, както и агитация в социалните мрежи.

За БНР председателят на ЦИК Камелия Нейкова обясни:

"В ЦИК са постъпили единични сигнали, които са от компетентността на съответната общинска избирателна комисия. В тази връзка е важно всички избиратели да знаят, ако забележат нарушение на правилата за провеждане на избори, компетентна е Общинската избирателна комисия. Така и по-бързо ще има решение по съответния казус за нарушение. Имаме и единични такива случаи, където не са се явили назначени членове на секционни избирателни комисии, но комисиите са започнали своята работа, защото има достатъчен брой членове, за да открият избирателната секция и да започне гласуването. За общинската избирателна комисия в Съединение току-що ЦИК взе решение да попълни съставите на, мисля, 19 секционни избирателни комисии с необходимия брой членове, тъй като след две наши решения с указания към ОИК, те не можаха да вземат решение".

В Бургаска област изборният ден започна с жалби на места срещу регистрациите на хора по настоящ адрес, които реално не живеят там. 3 жалби са получени в Общинската комисия в Приморско.

В созополското село Индже войвода от 101 души по постоянен адрес, според списъците се оказва, че днес трябва да гласуват 240 души.
 

Коментари

Новини Варна