IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избори 2023
16:40 | 20 ноември 2023
Обновен: 04:13 | 29 април 2024

Съдът разгледа 2 дела за местния вот във Варна и Долни чифлик

Решенията - според законноустановения срок

По материала работи: Ставри Таргов
Съдът разгледа 2 дела за местния вот във Варна и Долни чифлик

Днес се проведоха две открити съдебни заседания по изборни дела.

Първото открито съдебно заседание бе по делото, образувано по жалба от кандидат за общински съветник от коалиция „Левицата“ в община Долни чифлик срещу Решение № 125/30.10.2023 г., с което Общинската избирателна комисия (ОИК) - Долни чифлик обявява имената на избраните общински съветници по партии, коалиции и местни коалиции.

По искане на жалбоподателя съдът прегледа посочени времеви отрязъци от видеонаблюдения в 3 избирателни секции. Останалите доказателствени искания на жалбоподателя за повторно преброяване на изборните бюлетини и за допускане на гласни свидетелски показания и съдебна експертиза, която да проверява действителните и недействителните бюлетини, съдът отхвърли.

От страна на жалбоподателя, въпреки указанията на съда, не бяха изложени конкретни твърдения за нарушения в избирателните секции при отчитането на бюлетините като действителни и недействителни, за да бъде мотивиран съдът да допусне преброяване на бюлетините.

Съдът счита, че не следва да прави преброяването в посочените от жалбоподателя 29 секции, защото така поисканата проверка може да се извърши  от съда, само ако са налице документирани по предвидения в Избирателния кодекс ред възражения, противоречия между членовете на СИК или присъстващите на преброяването лица.

На същото основание съдът отхвърли искането за допускане на свидетели, които да установяват нарушения, посочени в жалбите.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения от Изборния кодекс срок.

В днешното заседание по делото, образувано по  жалба против Решение №259/30.10.2023 г. на Общинската избирателна комисия (ОИК) Варна, с което Ивайло М. е обявен за избран на първи тур за кмет на район „Аспарухово“, съдът изслуша вещото лице и прие съдебно-графологичната експертиза на подписите на протоколите от седем броя избирателни секции в район „Аспарухово“.

С извършената експертиза, вещото лице отговори на въпроса дали подписите в протоколите на посочените избирателни секции съответстват на 63-мата членове на СИК, като потвърди тяхната автентичност.

Съдът остави без уважение искането на жалбоподателя за преглед на определени видео отрязъци от видеонаблюдения в изборния ден, като посочи, че те са общодостъпни и ги приема като част от административната преписка и не намира за необходимо да се гледат в съдебна зала.

Съдът определи като неоснователно и искането за повторно преброяване на бюлетините, доколкото в жалбата не е оспорено съдържанието на протоколите на избирателните секции в изборния ден, а само автентичността на подписите в 7-те бр. посочени избирателни секции, която автентичност бе доказана от назначената съдебно-графологична експертиза.

Тридневен срок даде съдът на страните по делото за представяне на писмени бележки по съществото на спора.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения от Изборния кодекс срок.

 

Коментари

Новини Варна