IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Община Варна
15:47 | 15 февруари 2016
Обновен: 20:14 | 22 април 2024

Минималната цена на такситата във Варна скача с над 25%

Дневната тарифа става 0,75 лв./км, както беше през 2014 г.

По материала работи: Борис Проданов
Минималната цена на такситата във Варна скача с над 25%

С над 25% се увеличава минималната цена на таксиметровите услуги в община Варна, стана ясно на постоянната общинска комисия “Транспорт”. На нея съветниците решиха да върнат ставките от 2014 г., според които най-ниската дневна тарифа трябва да е 75 стотинки на километър, а нощната – 0,85 лв./км.

 

С действащите разпоредби от 2015 г. минималните цени за такси бяха съответно 60 ст. (дневна) и 65 ст. (нощна), но масовата тарифа беше 0,79 лв./км и 0,89 лв./км. След дъмпинг на една от фирмите (въвеждане на минималните стойности за превоз) се стигна до недоволство в бранша, шофьорите заплашиха с протести.

 

Стигна се до извънредна комисия миналата сряда, на която беше решено работна група с експерти от ОбС – Варна, общината и таксиметровите фирми да се изработи (по методология на Министерството на транспорта) коректна минимална цена за услугите в града. Такава методология обаче не беше представена на работната група и се стигна до Соломоновското решение за връщане на тарифите от 2014 г., които бяха в сила около 4 г. Припомняме обаче, че синдикат "АВТО`94" беше входирал искане, според което реалната цена за града е 1,25 лв./км. Или в краен случай - 90 ст./км.

 

Новите ставки обаче могат да влязат след заседание на Общинския съвет на Варна. Председателят на местния парламент Тодор Балабанов се ангажира да го свика в кратки срокове.

 

Работната група ще продължи своите заседания до изработката на наистина коректна методология за цените на таксиметровите услуги в морската столица. Очаква се обаче да бъде въведен и максимален брой на колите, които да извършват тази дейност.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна