IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
12:32 | 27 юни 2016
Обновен: 15:46 | 26 март 2024

Димитър Карбов: В заключителната фаза сме на строежа на стадион “Варна”

Пусковият срок е предвиден за 2018 – 2019 г., възможно е да се добавят още 6000 седящи места

По материала работи: Борис Проданов
Димитър Карбов: В заключителната фаза сме на строежа на стадион “Варна”

На брифинг Димитър Карбов – представител на общината в Общото събрание на акционерите в “Спортен комплекс Варна” АД представи доклада за текущото състояние в дружеството и перспективите за завършването на стадион “Варна”.

Присъстваха още председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов и шефът на постоянната общинска комисия “Младежки дейности и спорт” Мартин Байчев.

 

“За нас е важно да има пълна прозрачност по темата. В годините в публичното пространство се наслагва тезата, че има някакво задкулисие в строежа на стадион “Варна”. Запознах се детайлно с всички действия до този момент и с радост мога да заявя, че сме в заключителната фаза на изпълнението на това спортно съоръжение, което е изключително важно не само за Варна, но и в национален мащаб. Такъв стадион в България няма да има в следващите 50 г. То ще отговаря на всички европейски изисквания за провеждане на срещи от най-високо равнище”, каза Димитър Карбов.

Общинският съветник говори и за състоянието на дружеството, което строи стадион “Варна”.

 

“В моя доклад е описано всичко, включително и финансовите резултати на “Спортен комплекс Варна” АД. Един от апортираните имоти беше продаден, за да осигурим финансирането на един от етапите на строежа на стадион “Варна”. Парите вече се разходват. Към този момент имаме около 20 млн. лв., с които се извършват строителните дейности. Но трябват още 50 млн. лв. От дружеството водят разговори да осигурят необходимите средства. Повече от половината работа е свършена. Досега строежът не беше толкова видим. В земята беше вложен немалко бетон и желязо, а сега предстои и строежът на трибуните на стадион “Варна”. Ще се започне от източната част, после ще се строи на северната и ще се завърши в западната. Всеки варненец ще може да ги види с очите си”, добави още Димитър Карбов.

Според него ще се търсят всякакви възможни средства за дофинансиране на проекта.

 

“Не стои на дневен продажба на каквито и да е било други терени, включени в капитала на “Спортен комплекс Варна” АД. Знаете, че има особен ред при продажбата на такива имоти, иска се решение от Общинския съвет”, каза и председателят на ОбС – Варна, Тодор Балабанов.

Димитър Карбов (вдясно) – представител на общината в Общото събрание на акционерите в “Спортен комплекс Варна” АД, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов (в средата) и шефът на постоянната общинска комисия “Младежки дейности и спорт” Мартин Байчев.                                             Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

“Искаме да избегнем всички спекулации и недобросъвестни коментари, които се сипят за стадион “Варна”. През годините те са на базата на невярна, неточна и злонамерена информация от страна на различни субекти. Нашата идея е да покажем прозрачност в работата на Общинския съвет”, коментира още Димитър Карбов и добави, че крайният срок за завършване на стадион “Варна” е в диапазона 2018 – 2019 г.

 

“Това на практика зависи изключително много колко бързо ще се намерят средства за завършването”, синтезира пусковия срок в едно изречение Тодор Балабанов.

“Ако към този момент имаме капацитет на паркинга към спортния комплекс, то ще има възможност и за другите обекти. Ще се осигурят достатъчно места за всички прилежащи дейности в района. А знаете какъв е проблемът във Варна”, разкри още Димитър Карбов.

 

Той коментира, че има план да се разшири стадионът с още 6000 седящи места. Засега са предвидени 22 000 седалки, но проектът позволява това да се промени.

Автор на снимката от дрон е Денис Мутлу.

 

“Това е възможно при изявен интерес и необходимост. Конструкцията е предвидена така, че да може да бъде разширена. Но нека реализираме основното задание”, завърши Димитър Карбов.

 

“Дай Боже да имаме повече възможности – гледаме към Шампионска лига и турнирите на УЕФА”, вметна Тодор Балабанов.

 

“Стадионът позволява и културно-масови мероприятия. Помните страхотни концерти в миналото. Паркингът позволява и това”, добави и Мартин Байчев.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна