IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
15:10 | 31 юли 2015
Обновен: 22:30 | 14 април 2024

Интегрират варненските роми до 2020 г.

Общината се надява да усвои близо 20 млн. лв. за тази цел от европейски програми

По материала работи: Златина Добрева
Интегрират варненските роми до 2020 г.

“План на Община Варна за интегриране на българските граждани от ромски произход и други български граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация” прие комисията по социални дейности към местния парламент в града.

Програмата е за периода от 2014 до 2020 г. и е част от Националната програма за ромското включване. Варна е последната община в областта, която не е предала плана си. Това трябваше да стане най-късно до пролетта, призна председателят на комисията Медиха Хамза. Припомняме, че само преди дни Министерският съвет разгледа на свое заседание обобщените данни по Националната програма за ромското включване от всички 28 областни центъра в страната. Въпреки този факт общинският план за интеграция все още не е приет от местния парламент в града. Съветниците се надяват това да стане още на следващата сесия, която е насрочена за идната сряда. След това документът трябва да бъде депозиран в Областна администрация, която да го предвижи към националната програма.

Въпреки, че документът стоя 2 месеца на сайта на общината и не бе постъпило нито едно възражение срещу него, по време на комисията група граждани се изказаха рязко срещу предвидените дейности. В същото време от община Варна бързат да не изпуснат всички срокове по включването на плана в националната програма и така градът ни да се размине с усвояването на близо 20 000 000 лв. по европейски проекти и програми.

Планът на местната власт предвижда да приобщи ромското население и социално уязвимите групи с редица инициативи във всички сфери на социалния живот. Общината е изготвила точна и ясна програма за интегриране и подпомагане на съответните целеви групи с мерки в системата на образованието, здравеопазването и социално-битовите потребности, които в случая се оказват ябълката на раздора. Именно предвиденото в плана изграждане на миникомплекс със жилища за социално слаби граждани разбуди духовете по време на комисията.

Приоритет на плана е още изграждането на каналзиация, пътна инфраструктура и електропреносна мрежа в кварталите с преобладаващо ромско население и като цяло подобряване условията за живот, образование, здравеопазване, култура и спорт на малцинствата.

От документа става ясно още, че лицата, самоопределили се като роми през 2011 г., са 3553, което представлява 1,1% от населението на общината.

Планът предвижда и обхващане на наркоманите в града, посредством осигуряване на средства за метадонова програма и други инициативи.

Коментари

Новини Варна