IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Община Варна
17:41 | 27 август 2015
Обновен: 03:48 | 15 април 2024

Разкарват инвалиди до други градове за шофьорски книжки

За подновяване на доументите хората с увреждания са принудени да пътуват до Горна Оряховица, Пловдив и София

По материала работи: Борис Проданов
Разкарват инвалиди до други градове за шофьорски книжки

Изтече валидността на шофьорската ми книжка и се оказа, че във Варна няма как да се презавери. Това алармира нашият читател Александър Алексиев, който е с експертиза от ТЕЛК за инвалидност. Транспортната болница е без лиценз за прегледите и те се провеждат вече само в Горна Оряховица, Пловдив и София.

 

Не съм добре със сърцето и слуха и не мога да пътувам надалеч, призна Алексиев. Той добави, че се е обърнал за съдействие към Съюза на инвалидите в София, оттам са го насочили към териториалните му поделения. Във варненските организации преди време е имало специализирани комисии за прегледи, но те отдавна не съществували. Много е трудно да се свържа и с градските дружества на инвалидите във Варна, каза още нашият читател. В крайна сметка той си е запазил час за 9 септември в Горна Оряховица. Не знам дали ще можем да отидем дотам, добави неговата съпруга, която попита защо някой се опитва да вгорчава допълнително живота на инвалидите.


Свързахме се с председателя на Дружеството на инвалидите във Варна д-р Радко Радев.

 

Той поясни, че специализираната комисия към Транспортна болница е закрита преди 3 години. Решението е на Министерството на транспорта. Според него презаверката на шофьорските книжки за всички хора с увреждания от Североизточна България могат да се правят само в Горна Оряховица, Пловдив и София. Писахме писма до транспортното министерство заради тази подигравка към нас, поканихме ги и на среща във Варна, но никой не се отзова, каза д-р Радев. Освен това комисиите в тези 3 града решават дали презаверките на шофьорските книжки да се правят на 1, 2 или 3 години. Преценките според мен винаги са субективни, бе категоричен председателят на дружеството. Той уточни, че инвалидите с шофьорски книжки във Варна са над 2000, като броят им постоянно се увеличава.   


Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна