IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Община Варна
11:18 | 21 април 2016
Обновен: 12:07 | 7 май 2024

Общината отделя над 7,5 млн. лв. за варненските пенсионери

Средствата представляват 54% от бюджета на социалната програма

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка Пламен Гутинов.

Общината отделя над 7,5 млн.лв. годишно за варненските пенсионери. Сумата представлява 54% от бюджета на социалната програма. Това заяви зам.кметът Коста Базитов на кръгла маса на тема „Политики за подкрепа на потенциала на възрастните хора, като обществено значим ресурс“, която се провежда в момента в зала"Варна" в общината.
Парите се дават за различни видове социални услуги. Повечето от тях – над 5,3 млн. лв., са за придвижване безплатно или с намаление с градския транспорт на хората в пенсионна възраст, каза Любомира Комитска, шеф на общинската дирекция „Социални дейности“. На територията на Варна функционират и 24 пенсионерски клуба, които също разчитат на подпомагане.  

Кръглата маса е по инициатива на община Варна и със съдействието на Асоциация „Да съхраним жената“. В нея вземат участие общински, държавни и неправителствени организации.
Фокусът на срещата е потенциалът на хората над 55-годишна възраст и нуждата от инвестиция в обучаването им, в трудовата им реализация и активното им включване в обществения живот.
Възрастните имат натрупан ресурс, който трябва да се използва пълноценно в производството, управлението и културния живот при условията на намаляващо и застаряващо население. Така и те самите ще се чувстват по-полезни за себе си и няма да се превръщат в пречка за развитието на обществото, бе казано още на кръглата маса.
Голямата цел е хората в пред- и пенсионна възраст да се превърнат в мост между поколенията, призна Йорданка Ненчева, председател на „Да съхраним жената“. Стремим се да търсим активния начин на живот чрез различни дейности, които прогонват лошите мисли за бедността, болестите и нарушените връзки в семейството и в отношенията между хората, добави тя.  

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна