IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Община Варна
12:07 | 29 юли 2016
Обновен: 20:19 | 22 април 2024

Роднини ще гласуват за кремация на починал близък

Църквата и общината се обединиха около наредба за траурната дейност

По материала работи: Борис Проданов
Роднини ще гласуват за кремация на починал близък

Нова “Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на община Варна” беше гласувана на днешното заседание на постоянната комисия собственост и стопанство. На него присъства лично Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който в свое слово изказа задоволството си, че са взети под внимание негови препоръки и забележки при изготвянето на документа. Съветниците приеха вариант на наредбата с 2 промени – в чл. 4, ал. 2 и чл. 26, ал. 2.

 

Първият касае обособяване на парцели за ползване от вероизповедения със статут на юридически лица, съгласно “Закона за вероизповеданията”. Вторият предизвика по-сериозни дебати и коментари, защото беше свързан с кремацията и правото на роднините да я искат. При разногласия между роднини между една и съща група, натежава искането на този, при когото покойникът е живял преди смъртта си. Ако няма такова лице, се осъществява гласуване между роднините, като решението се взема с обикновено мнозинство. Ако няма решение и тук, се извършва традиционно погребение.

 

Митрополит Йоан предупреди съветници, журналисти и граждани, че има низвергнати свещеници или такива без сан, ползвани от частни траурни агенции за опело и др. ритуали. Той е на мнение, че и траурната дейност трябва да подлежи на регулация.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна