IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
13:27 | 3 юли 2017
Обновен: 20:33 | 22 април 2024

Гимназията по дървообработване въвежда дуално обучение и за VIII и IX клас

Проектът стартира пилотно миналата година за XI клас

По материала работи: Пламен Янков
Гимназията по дървообработване въвежда дуално обучение и за VIII и IX клас

Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов" приема за новата учебна година ученици в осми и девети клас в т. нар. дуална форма на обучение - чрез работа, в специалност „Мебелно производство“. Проектът стартира пилотно миналата година за XI клас, като Община Варна финансира 70 % от разходите, за да могат учениците да натрупат стаж в реална работна среда. Подкрепа на проекта дадоха 12 фирми от Варна и региона. Училището сключи споразумение с частните компании и заедно с работодателите направи подбор на учениците по определени критерии. На основание чл.230, ал.1 от Кодекса на труда между фирмата и младежите бяха сключени трудови договори, съгласно които те получаваха възнаграждение в размер на 90 % от минималната работна заплата. Практическото обучението се извършваше от наставник от фирмата и от преподавател по професионална подготовка от гимназията, в производствените бази на частните дружества. В края на учебната година работодателите оцениха като успешно дуалното обучение и посочиха, че учениците се справят добре, спазват работното време и трудовата дисциплина.

 

Добрите резултати и необходимостта от разширяване на проекта бяха коментирани и по време на заседание на педагогическия съвет в ПГГСД „Николай Хайтов”, на което присъстваха Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ при Община Варна, и ръководни кадри от мебелните фирми. 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна