IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Община Варна
16:20 | 4 февруари 2015
Обновен: 04:50 | 2 май 2024

Фондация скара съветници

По материала работи: Златина Добрева
Фондация скара съветници

Фондация „Лумос“, която се занимава с превенция на изоставянето на деца от биологичните им родители, се превърна в „ябълката на раздора“ на сесията на Общинския съвет във Варна. Поводът бе одобряването на споразумение за сътрудничество между община Варна, международната неправителствена организация и варненски лечебни заведения за въвеждане на модел за подкрепа на семействата с деца в риск. Съветникът д-р Ивайло Бояджиев поиска преразглеждане на споразумението, тъй като „Лумос“ предлагала услуги, които Домът за медикосоциални грижи (ДМСГ) в кв. "Виница" отдавна е въвел в практиката си. Освен това той посочи, че общината е заделила 75 000 лв. за сдружение „Цветно бъдеще“. За тези си думи д-р Бояджиев бе обвинен в лъжа от председателя на комисията по социални дейности и жилищна политика доц. Медиха Хамза. Тя посочи, че въпросната сума не е залагана нито в бюджета, нито в социалната програма на общината.
Словесният спор около споразумението принуди зам.-кмета д-р Лидия Маринова да каже, че спекулациите по проблема са преминали всякакви граници. Тя поясни, че „Лумос“ има ангажимент към извеждането на децата от институциите и обучението на персонала на къщичките за деца и младежи в риск. Нейната позиция бе, че ДМСГ във „Виница“ ще се запази като сграда, тъй като там се предлагат много други услуги за деца с увреждания.
В крайна сметка общинските съветници одобриха споразумението с 34 гласа за и 3 против.
Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна