IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Община Варна
19:38 | 9 февруари 2015
Обновен: 19:58 | 22 април 2024

Указания до местните власти за еврофинансирането след наводненията

Изграждат система за управление на водите в реално време

По материала работи: Борис Проданов
Указания до местните власти за еврофинансирането след наводненията

Изпратени са указания до областните управители и кметовете, за да се подготвят документите, с които страната да кандидаства за помощ от Фонд “Солидарност“ на Европейския съюз за покриване на щетите от последните наводнения. Това съобщи пред БНР министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. В кратък срок трябва да бъде представена тази информация, защото впоследствие тя, както казах, трябва да бъде обобщена и представена към ЕК в срок от 12 седмици след възникване на наводнението.

 

Това е изискването на регламента, обясни Василева. Укрепване и рехабилитация на защитната инфрастуктура са едни от мерките, за които са осигурени европейски пари по новата програма “Околна среда“, допълни министър Ивелина Василева. Предвидени са 160 милиона лева, част от тях ще бъдат използвани и за укрепване на свлачища.

 

Предвиждаме средства също така за изграждане на национална система за управление на водите в реално време. Ще подпомогнем изграждането на 6 центъра за повишаване на готовността на населението за реакция при наводнения. Около 40 милиона ще бъдат отделени и за изграждане на брегоукрепителна инфраструктура и за съоръжения за укрепване на свлачища. Действително нуждите там са много. Ще насочим приоритетно финансирането към свлачищни райони, където има сериозен риск за населението, посочи още Василева.

Коментари

Новини Варна