IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Община Варна
16:59 | 11 февруари 2015
Обновен: 19:57 | 22 април 2024

435 деца със специални нужди са ползвали услугата „Ранна интервенция“

Изследване показва резултатите от активното включване на родителя в развитието на детето

По материала работи: Златина Добрева
435 деца със специални нужди са ползвали услугата „Ранна интервенция“

Изследване показва резултатите от активното включване на родителя в развитието на детето. То е проведено от фондация „Карин дом“, която предоставя услугата „Ранна интервенция“, насочена към семейства с деца от 0 до 4 години, които имат изоставане в развитието си. Услугата е част от делегираните дейности на община Варна, която се реализира с партньори от отдел „Закрила за детето“, родилните домове към СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“, МБАЛ „Св. Анна“ и консултантите по кърмене към сдружение „Цветно бъдеще“.
В изследването са участвали 52-ма родители, които посочват, че удовлетвореността им от услугата „Ранна интервенция“ се дължи най-много на компетентността и професионализма на консултантите (35%); обучението на родителите (26%); удобството на домашните посещения (20%) и отношението на консултантите (20%).
Всички анкетирани споделят за напредък в развитието на детето им, като основна причина за него посочват обучението и подготовката, която получават родителите (70%) и активните занимания на родители и консултанти с детето (47%).
За периода декeмври 2010 - 2014 г. общо 435 деца и техните семейства са ползвали услугите „Ранна интервенция“. Допълнително специалисти са провели 47 консултации с родители, с цел превенция на изоставяне на деца със специални нужди, съобщават от „Карин дом“ и община Варна.

Коментари

Новини Варна