IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Община Варна
09:21 | 6 април 2015
Обновен: 11:26 | 15 април 2024

Кметът открива младежки семинар за европейска интеграция

16-ото издание посреща край Варна 200 наши ученици и младежи с български корен от Украйна, Молдова, Македония и Западните покрайнини

По материала работи: Борис Проданов
Кметът открива младежки семинар за европейска интеграция

За осма поредна година Фондация "Българска памет" ще проведе в град Варна национален младежки семинар за европейска интеграция под надслов „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“. Това съобщиха организаторите на инициативата. Шестнадесетото издание на инициативата ще посрещне в морската столица близо 200 ученици от България и младежи с български корен от Украйна, Молдова, Македония и Западните покрайнини.

 

Семинарът ще бе открит официално днес от 11.00 часа в к.к. „Св. Св. Константин и Елена”. Специални гости на официалното откриване ще бъдат кмета на Варна Иван Портних, ръководителя на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев и Богдан Мирчев, представител на фондация „Ханс Зайдел“ в България. Семинарът продължава от 5 до 9 април в град Варна с лекции на проф. Евелина Келбечева, проф. Пламен Павлов и д-р Ана Кочева с акцент върху българското историческо наследство, националната памет и европейската културна идентичност.

 

В рамките на програмата младежите ще имат възможност да дискутират и приложат новите знания, чрез интерактивни занимания с журналистите Георги Тошев, Добрина Чешмеджиева, Магдалена Гигова и Ива Дойчинова. „Стараем се да научим младежите как да живеят заедно под мотото на европейската културна идентичност, а чрез срещи с успели българи ги мотивираме за собствената им реализация и как да добавят стойност в живота на околните.

 

Изключителна привилегия е да се наблюдава отблизо как българчета от пет държави дискутират на майчиния си език ценностите и перспективите на европейската интеграция“, казва д-р Милен Врабевски, който през 2013 г. е отличен за инициативата „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“ с „Гражданската награда“ на Европейския парламент за изключителен принос за по-доброто взаимно разбиране и интеграция между гражданите на ЕС.


XVI Есенен семинар на Фондация Българска Памет продължава на 9 и 10 април с посещения на старите български столици Плиска, Преслав и Търново и ще бъде закрит с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Коментари

Новини Варна