IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Община Варна
16:40 | 8 октомври 2020
Обновен: 19:49 | 25 април 2024

"Приятели на морето“ спасяват красив плаж във Варна от над 300 кг пластмаса

Организаторите обявяват война на отпадъците

По материала работи: Ставри Таргов
"Приятели на морето“ спасяват красив плаж във Варна от над 300 кг пластмаса

През изминалия уикенд 35 доброволци направиха почистваща акция с 3 лодки по вода на плаж "Романтика" и изнесоха над 300 кг отпадъци пластмаса и метал. Акцията бе организирана от Морски клуб „Приятели на морето“ в партньорство с школа по изкуства „Дедал“ и Пауър Джъмп.

 

И трите организации имат отношение към околната среда и морето по различен начин, което ги обединява в каузата да поддържат имиджа и пространствата в морската ни столица, включително и плажовете, чисти и красиви. За целта трите организации заедно с фондация МЕЙДЕЙ обединяват усилията си в партньорска дейност през 2020 г., за да включат града ни в дългогодишната платформа за подобряване на публични пространства Място България.

 

Организациите правят специален видео материал от акцията, за да дадат видимост на инициативата и посланието, което стои зад нея:
https://youtu.be/SK4Vnrp6ybs

 

Организаторите споделят, че „обявяват война на отпадъците“ по няколко причини. „Най-очевидната от тях е екологична, причиняваща замърсяването на природата и нарушаването на различни еко-системи със замърсяването – споделя Дарина Иванова, организатор на събитието.

 

– Здравната и естетичната обаче също не са за подценяване. Замърсяването с пластмаса на морето и плажовете води до наличието на микро-пластмаса, която става част от почвата, водите и храните ни, съответно има пряко отражение върху нашето тяло и здраве.

 

А наличието на отпадъци в околната среда – както сред природата, така и в градските пространства автоматично загрозява дори най-екзотичните и приветливи кътчета.“

 

Конкретната акция с лодки идва като подкрепа на Варна във включването ѝ в инициативата „Искам да съм полезен. Рециклирай ме“ и поставената цел до края на годината градът ни да е събрал един тон рециклируеми отпадъци, срещу които междублоковото пространство на руските блокове в квартал "Христо Ботев" получава облагородена зона с футболни врати, тенис маса и пейки.

 

Координатор на инициативата за Варна е фондация Мейдей, която активно работи с местните жители в квартала и проследява тяхната активност в разделното събиране на пластмаса за „откупуване“ на спортните съоръжения.

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна