IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
11:41 | 20 октомври 2020
Обновен: 19:57 | 3 декември 2020

Монтират интелигентни пешеходни пътеки и звукови бутони за незрящи във Варна

14 от тях вече са готови

По материала работи: Ставри Таргов
Монтират интелигентни пешеходни пътеки и звукови бутони за незрящи във Варна

18 броя интелигентни пешеходни пътеки, както и звукови бутони за заявка за пресичане на незрящи хора, се монтират на 47 кръстовища във Варна. Дейностите се реализират по втора фаза на проекта "Интегриран градски транспорт", по приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на ОП "Региони в растеж".

 

14 от пешеходните пътеки вече са изпълнени. Те се намират в близост до места, където няма светофарно регулирани кръстовища. Основната цел на системата е подобряване на безопасността на пресичане.

 

Предстои монтаж на още четири модула на: бул. „Народни Будители“ - кръгово кръстовище; бул. “Цар Освободител” - между бл.131, бл.133; на бул. “Приморски" и ул."Граф Игнатиев”; на ул. “Хр.Смирненски“ - при ул.“Подвис“.

 

В ход е и монтаж на бутони за заявка за пресичане за незрящи хора. Те са с тактилно обозначение на повърхността си, което дава ясно указание за ползвателя за кое направление на пресичане е съответния бутон.

 

Той запаметява заявката и я реализира само ако е налице пълна продължителност на зеления сигнал на светофара. В нормален режим бутонът излъчва звуков сигнал, по който незрящите се ориентират за местоположението му.

 

Силата на звука може да се регулира индивидуално за всяко кръстовище, за да се гарантира чуваемост на разстояние до 5 м. Той се включват към съществуващите акустични устройства (зумери), монтирани на кръстовищата.

 

Самите бутони се монтират на стълбче, в зоната на тактилната ивица, оказваща началото на пешеходната пътека.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна