IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Община Варна
12:00 | 1 март 2021
Обновен: 22:57 | 16 април 2024

Какви са проблемите, с които ще се сблъскат хората при паспортизацията на сградите?

Един от тях е, че 30% от жилищата са необитаеми

По материала работи: Ставри Таргов
Какви са проблемите, с които ще се сблъскат хората при паспортизацията на сградите?

Един проблем чука на вратите на хората, а именно изваждането на технически паспорт на сградите, в които живеят. Крайният срок е 31 декември 2022 година, но времето е недостатъчно. Причините посочват от Асоциацията на управителите на етажна собственост (АУЕС) във Варна.

Първото обстоятелство е, че рядко 1 вход – една етажна собственост, може самостоятелно да се снабди с технически паспорт. Това означава, че една конструктивната единица - „от фуга до фуга” – 2 или 3 входа, да направи общ паспорт.

Организацията по събиране на документи и средства е сложна, обясниха експертите.

Друг проблем е, че около 30% от жилищата са необитаеми. Често собствениците са неизвестни или извън страната, и няма реална връзка с тях. Това възпрепятства изготвянето на паспорта и регистрацията му в съответната община.

В случай, че липсват данни на повече от 3-4 % от жилищата паспорта не може да бъде вписан в регистрите.

Не съществува публичен регистър за извършване на справка, кои сгради имат вече изготвени паспорти и кои не. Към момента община Варна е публикувала списък на обектите, въведени в експлоатация след 2007 година и тези, които са санирани. Реално всички други изготвени паспорти не са отразени в тази справка.

Трети проблем е, че няма публичен регистър за справка и снабдяване с разрешение за строеж и удостоверение за въвеждане в експлоатация.

Често, заявиха от Асоциацията на управителите на етажна собственост във Варна с председател "Кантора Акорд Плюс" ООД с управител Светозар Йорданов, е, че панелните сгради не притежават архитектурни проекти. В архива на общината липсва проектна документация за всеки отделен блок по адрес и разрешително за строеж. Има само типова архитектурна документация.

Друг проблем е, че е тромава и трудна процедурата по събиране на нужната проектна документация, а именно: в деловодството на общината се изисква легитимация на управителя на етажната собственост, с протокол от общото събрание, и след това се изисква отделно, специално и изрично решение на етажната собственост за предоставянето на тази документация.

Считаме, заявиха от Асоциацията на управителите на етажна собственост, че община Варна трябва да уреди служебно предоставяне на нужната документация с оглед поставените срокове.

Затруднение е й събирането на документите за собственост. Община Варна съвместно с Агенция по вписванията, трябва да предостави информация на домоуправителя на етажната етажната собственост за актуалните собственици на всеки отделен обект в сградата и за квадратурата му.

Процедурата трябва да е облекчена, категорични са от Асоциацията на управителите на етажна собственост.

Методът се забавя и заради това, че при регистрация, след изготвянето му, отново се изисква същата легитимация на заявителя на услугата. Копие на паспорта трябва да се предостави в Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Това би следвало да става служебно, заявяват от Асоциацията на управителите на етажна собственост, което е сдружение, създадено през 2019 година в град Варна, и е с най-голям брой членове.

Целта му е подпомагане развитието на професионалния домоуправител, като утвърдена професия с конкретни критерии и ясни стандарти.

Коментари

Новини Варна