IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Община Варна
14:00 | 8 март 2021
Обновен: 10:47 | 23 март 2024

Тръгва програма за наблюдение на прекарали COVID-19 във Варна

Тя ще се реализира в ДКЦ V "Св. Екатерина“

По материала работи: Ставри Таргов
Тръгва програма за наблюдение на прекарали COVID-19 във Варна

Нова програма „Комплексно постковид проследяване“ ще бъде реализирана от ДКЦ V – „Св. Екатерина“ във Варна, съобщават от дирекция „Здравеопазване“ към община Варна. За целта е осигурено финансиране в размер на 10 000 лева от общинския бюджет, който бе приет на сесия на Общинския съвет.
 
По примера на столичната УМБАЛ „Александровска“ се предвижда да се проследи състоянието на пациенти, преболедували Ковид-19. Освен белите дробове коронавирусът атакува жизненоважни органи като сърце, мозък, бъбреци.

Наред с това социалната изолация и страхът съществено влияят върху психичното здраве на пациентите. Затова профилактичните прегледи ще се извършват от специалисти по пулмология, нефрология, кардиология, неврология и психиатрия.

По преценка ще бъдат възможни и допълнителни консултации и изследвания в зависимост от състоянието на пациентите. Прегледите ще са безплатни, а от тях ще могат да се възползват всички преболедували инфекцията, независимо дали с или без симптоми.

Информация за записванията по програмата ще бъде съобщена през април от дирекция „Здравеопазване“.

Коментари

Новини Варна