IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
08:45 | 28 юни 2021
Обновен: 20:02 | 25 април 2024

Скандално! Едва 400 деца с компенсации "забавачка". Едно е само то от Варна

Само на 12% от малчуганите се полагат пари за частна детска градина заради липса на места в общинските

По материала работи: Ставри Таргов
Скандално! Едва 400 деца с компенсации "забавачка". Едно е само то от Варна

Общо 438 деца над 3 години в столицата, както и едно от Варна и едно от Пловдив, ще вземат ваучери за това, че се налага да ходят в частна градина или да имат детегледачка. Това сочат данни на Министерството на образованието и науката, предоставени на “Труд”.

Това означава, че само 12% от децата, неприети в държавни или общински детски градини или училища, са одобрени да получат компенсации от 291 лв. на месец, защото са останали без места.

Процентът обаче е изчислен върху общо 3600-те прогнозни бройки, които държавата обяви, че ще могат да се възползват от помощта. В същото време общият брой на хлапетата, които останаха извън градините в София на първо класиране бе 10 252. Приети бяха 9907.

На родителите на 488-те деца от София ще бъдат изплатени общо 547 505 лв. компенсации за периода януари - май, посочиха от МОН. Това означава по средно 1250 лв. на дете в столицата за четири месеца. За двете деца от Варна и Пловдив компенсациите са съответно по общо 733 лв. и 416 лв., уточниха от просветното ведомство.

Срокът за предоставяне на бройките от общините към МОН изтече на 21 юни. А според родителите проблемът да няма повече одобрени деца е в шестте критерия, които трябва да покрият, за да получат ваучер.

Основен от тях е да могат да докажат с валиден документ, че детето им е ходило в частна градина или е било гледано от бавачка с педагогическо образование, напомни пред “Труд” Борис Цветков от Дискусионен клуб за социална и местна политика. Много от частните забавачки обаче работят на принципа на кооперативи или детски клубове, и не се водят лицензирани детски заведения, което поставя родителите в патова ситуация.

“Успелите родители на одобрените дотук деца са тези, които са били решени да се справят с процедурата с документите за компенсациите. Затова и броят им е толкова нисък. Останалите семейства, които са могли да се възползват от мярката, просто не са искали да се занимават с бумащината. Има и процент, които не са отговорили на критериите”, обясни Цветков.

Според него в наредбата, по която се отпускат ваучерите, могат да се направят промени и сега, докато имаме служебно правителство, чрез бързо обществено обсъждане и така родителите да получат повече шансове за помощта.

От просветното ведомство потвърдиха за “Труд”, че в момента вървят разговори между тях и Столичната община за промени в документа.

Междувременно МОН подготвя и Постановление на Министерски съвет, което трябва да бъде съгласувано с всички министерства относно нужните суми за ваучерите. Очаква се парите да стигнат до семействата през юли, прогнозираха от просветното ведомство.

Коментари

Новини Варна