IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Община Варна
14:00 | 28 април 2015
Обновен: 20:01 | 22 април 2024

Издирват собствениците на 45 ценни сгради

Постройките са част от архитектурното богатство на града

По материала работи: Златина Добрева
Издирват собствениците на 45 ценни сгради

Местната власт във Варна издирва собствениците на 45 сгради - част от архитектурното богатство на града. С нелеката задача е натоварено новото звено "Недвижимо културно наследство", което отскоро е част от архитектурната дирекция в община Варна.
Архитектите вече са изпратили искане до Агенцията по вписванията за предоставяне на информация за собствениците на 15 сгради. За тях вече са изготвени протоколи с указания за аварийно временно укрепване според изискванията на Закона за културното наследство.

Други 11 обекта се съгласуват с Националния институт за недвижимо културно наследство. Ако сградите останат част от списъка на обектите с архитектурна стойност, за тях ще бъде издадена заповед на кмета Иван Портних, с която собствениците ще бъдат задължени в определен срок да извършат необходимите укрепителни, консервационни, реставрационни и ремонтни дейности. В случай, че не изпълнят предписанията на местната администрация, общината ще направи ремонта за своя сметка, като върху имота се вписва законна ипотека в полза на общината за обезпечаване на направените от тях разноски.

От  звено "Недвижимо културно наследство" са изпратили и искане до шефа на дирекция "Местни данъци" да им предостави информация за собствениците на още 30 сгради - недвижими културни ценности, които се намират в лошо състояние.
В началото на 2015 г. община Варна изготви актуален списък на недвижимите паметници на културата в града и те вече са 700.

Коментари

Новини Варна