IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Община Варна
16:45 | 13 септември 2021
Обновен: 19:42 | 7 май 2024

Повечето общински болници и ДКЦ-та отчитат печалби

С най-добри финансови показатели са Онкоболницата и бившата Курортна поликлиника

По материала работи: Ставри Таргов
Повечето общински болници и ДКЦ-та отчитат печалби

С подкрепата на община Варна голяма част от общинските лечебни заведения успяха да се справят с предизвикателствата на COVID кризата и да покажат положителни финансови резултати.

Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“, на което бяха разгледани и приети отчетите на общинските лечебни заведения в морската столица за миналата година.

Повечето болници и ДКЦ-тата, собственост на община Варна, са приключили годината с печалба. Сред най-успешните във финансово отношение лечебни заведения е Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко Марков – Варна със 186 хил. лева печалба, следвана от ДКЦ „Чайка“ – със 109 хил. лева.

Традиционно добри резултати показват ДКЦ III, ДКЦ IV, ДКЦ V, Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина – Варна. Специализираната болница по акушерство и гинекология „Проф. д-р Димитър Стаматов“, която миналите години отчиташе отрицателни показатели, този път има текуща печалба в размер на 48 хил. лева.

На минус са ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в кв. Аспарухово, ДКЦ „Св. Клементина“ и Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна.

Почти всички лечебни заведения отчитат увеличение на приходите от различни източници, но и ръст на разходите – основно за заплати, осигуровки и материали.

През 2020 г. има повишение на основните месечни възнаграждения на персонала. Значително са увеличени и разходите за дезинфектанти, предпазни средства и консумативи.

През изминалата година болниците и ДКЦ-та бяха подпомогнати от община Варна. От местната хазна бяха отпуснати 64 000 лв. на петте диагностично-консултативни центъра с COVID кабинети и 48 000 лева за екипите, работещи на първа линия в тези лечебни заведения.

Въпреки несигурността, породена от COVID-пандемията, здравните заведения продължиха с инвестициите в апаратура и подобряване на материалната база. От ДКЦ V обявиха, че първи във Варна са въвели телемедицинско мониториране на пациенти с COVID-19.

Системата проследява от разстояние няколко жизнени показатели като пулс, сатурация, температура на пациента и при влошаване може бързо да се реагира.

Членовете на комисията приеха отчетите на общинските здравни заведения и освободиха от отговорност техните управители, с изключение на доц. Христо Ганчев, който ръководи болницата за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания.

Коментари

Новини Варна