IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
14:00 | 12 май 2015
Обновен: 20:02 | 22 април 2024

Започна разширяването на пътя за “Галата” на хартия

Това стана с решение на комисията по архитектура към Общинския съвет

По материала работи: Златина Добрева
Започна разширяването на пътя за “Галата” на хартия

Започна реализацията на един от най-мащабните инфраструктурни проекти на община Варна, но само на хартия. Това стана с изменение на ПУП (подробен устройствен план) -ПУР (план за улична регулация) по плана на селищно образование “Зеленика”, което бе прието на последното заседание на комисията по архитектура към Общинския съвет в града. То е свързано с предвиденото бъдещо разширение на панорамния път от “Аспарухово” до разклона за квартал “Галата”.
“В Общия устройствен план (ОУП) на града е заложено този път да стане петлентов със зелено островче по средата. На този етап, с настоящото изменение, шосето фактически ще се стесни, защото към него ще се включат функциите на локалното платно. Така северната част от пътя ще играе ролята на аварийна лента и обслужващо платно за имотите откъм морето”, разкри главният архитект на Варна Виктор Бузев.
“Строително ремонтни дейности не се предвиждат. За сега всичко ще остане само на хартия”, уточни той.

Новият план за улична регулация включва промяна в регулацията на имотите в северната част на пътя, която предвижда и отчуждаване на част от терените.
Общинските съветници от комисията по архитектура одобриха и ПУП – парцелален план за построяването на кабелни линии 20kV от подстанция “Максуда” до летище Варна в м. Голям пясък в землището на район "Владиславово".

Местните народни избраници одобриха и предложение за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, което предвижда отпадането на таксите за съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти за ВиК и пътища и издаването на разрешение за строеж за обекти - общинска собственост.

Председателката на архитектурната комисия Таня Парушева призова ресорната дирекция към кметската администрация за експедитивност по предвиждане на преписките в процедура към местния парламент. “Целта е да не се забавя инвестиционният процес в града, в тези 6 месеца, в които ще започне ефективно да функционира новият състав на Общинския съвет”, заяви Парушева, визирайки наближаващия местен вот на есен.

Слав Велев

Коментари

Новини Варна