IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
16:30 | 23 март 2022
Обновен: 16:24 | 22 април 2024

Общината във Варна даде дяловете си от Очна болница на МУ

Това ще позволи започване на ремонти в лечебното заведение

По материала работи: Ставри Таргов
Общината във Варна даде дяловете си от Очна болница на МУ

Дяловете на Специализираната болница по очни болести във Варна да бъдат предоставени безвъзмездно чрез дарение на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов“. Това гласува с пълно единодушие комисията по здравеопазване към Общинския съвет.  Решението е под няколко условия –  да не се извършват разпоредителни сделки със сградата на болницата, в нея да се осъществява само лечебна и учебна дейност и да не се променя предназначението й.

Ако днешното решение получи подкрепата на необходимия брой съветници в Общинския съвет и то влезе в сила, ще се даде зелена светлина на Медицинския университет да започне неотложни ремонтни дейности в здравното заведение. Именно необходимостта от спешен ремонт на сградата, за който по първоначални разчети са необходими около 8,3 млн. лева, е в основата за предприемане на тези действия.

24 варненски двойки с репродуктивни проблеми да бъдат подпомогнати от общинската инвитро програма, реши още комисията по здравеопазване. 13 от семействата ще получат по 3 500 лв. за инвитро с донорска яйцеклетка, а останалите 11 - за медицински изследвания и манипулации. Общата сума, която ще бъде отпусната от местната хазна, е 67 500 лв. На две семейства беше отказано финансиране, тъй като не отговарят на правилата.

Други 99 варненци със здравословни проблеми, сред които 14 деца, ще получат еднократни помощи. Сумите варират между 150 и 1 000 лв. в зависимост от тежестта на заболяванията. Само на едно дете  ще бъдат отпуснати 2 000 лв. за лечение със стволови клетки. Общата гласувана сума е в размер на 50 800 лв. Молбите на 16 души бяха отхвърлени, тъй като са предоставили непълна документация или не отговарят на критериите за подпомагане.

На днешното заседание членовете на комисията дадоха също съгласието си и през 2022 г. да продължи общинската програма „Психосоциална подкрепа на лица, зависими от психоактивни вещества“. Програмата, която е единствената, предоставяща психологична помощ на наркозависими и техните близки, се изпълнява успешно от 2017 г. от УМБАЛ „Св. Марина“. Предвижда се за изпълнението й да бъдат отпуснати до 75 000 лв., които да бъдат включени в тазгодишния общински бюджет.

Коментари

Новини Варна