IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Община Варна
15:30 | 24 март 2022
Обновен: 20:13 | 29 ноември 2022

Украинските коли ще плащат за паркиране в синята зона във Варна

Общината ще плаща годишно 337 830 лв. на АПИ за пътищата без винетки във Варненско

По материала работи: Ставри Таргов
Украинските коли ще плащат за паркиране в синята зона във Варна

Близо 475 000 лв. от общинския бюджет да бъдат отпуснати за катедралния храм „Св. Успение Богородично“ и новата църква „Св. Прокопий Варненски“, реши комисията по финанси и бюджет към местния парламент.

Катедралата, която миналата година стана на 135 години, ще получи 409 884 лв. с ДДС. Средствата ще бъдат използвани за ремонт на ефектното осветление на фасадата и подобряване на осветеността на кръста и позлатени кули.

Сегашното осветление е пуснато в експлоатация преди близо 20 години и вече е амортизирано, стана ясно на заседанието. С пълно единодушие съветниците дадоха също съгласието общината да поеме и разходите за консумираната ел. енергия от фасадното осветление. Мотивите за това тяхно решение е, че Катедралата е сред символите на Варна, една от най-обичаните и посещавани туристически забележителности.

За новопостроената варненска църква „Св. Прокопий Варненски“ общината ще отпусне 63 635 лв. С цел предпазване от набези и ограничаване достъпа на външни лица до имота са поставени бариера и няколко метални врати. Извършено е и облагородяване,  заради което се налага допълнително финансиране, бе съобщено на днешното заседание.

Членовете на комисията решиха също фасадното осветление на новия храм да бъде присъединено към общинската електрическа система и разходите за ел. енергия да бъдат заплащани от местната хазна.  Окончателното решение за отпускането на средствата за двата варненски храма ще бъде взето от Общинския съвет.

Община Варна ще продължи да плаща на Агенция „Пътна инфраструктура“ за поддръжката на пътищата без винетки край Варна. Седем участъка от републиканската пътна мрежа край града остават освободени от винетни такси, но общинската администрация ще превежда ежегодно средства на държавната агенция. Поддръжката на платната за движение на варненските пътни отсечки ще струва 337 830 лв. за една календарна година.

След дълга дискусия съветниците не се съгласиха Община Варна да осигури допълнително финансиране по проект за строителство на социални жилища за хора в неравностойно положение. Предложението бе за отпускане на близо 441 700 лв. с ДДС за изграждане на пилотна конструкция на 10 еднофамилни, едноетажни жилищни сгради в ж.к. „Владислав Варненчик“.

Съветниците не одобриха и искането автомобили с украинска регистрация да паркират безплатно в синя зона. Изразено бе мнението, че условията за ползване на зоната трябва да са еднакви за всички в града.

Коментари

Новини Варна