IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
15:00 | 4 април 2022
Обновен: 09:12 | 15 април 2024

2 варненски проекта в черния списък на МВР, по който Прокуратурата не се е произнесла

Единият от тях е за удълбочаване на каналите във Варненското езеро

По материала работи: Ставри Таргов
2 варненски проекта в черния списък на МВР, по който Прокуратурата не се е произнесла

Министерството на вътрешните работи огласи 116 преписки с висок обществен интерес, по които до момента няма движение от страна на прокуратурата.
В списъка фигурират две преписки за проекти, които се реализират във Варненска област.

Единият от тях е за удълбочаване на каналите във Варненското езеро. Според МВР договорът с фирмата – изпълнител е сключен без конкурс или процедура по избор, което е нарушение на Закона за обществените поръчки. От вътрешното министерство напомнят, че стойността на този проект е над 327 милиона лева.

Преписката за удълбочаването на каналите е образувана в Столичната дирекция на полицията в началото на месец август миналата година. Материалите по нея са предадени на прокураттура през месец октомври 2021 г.

Отново през месец август миналата година е образувана преписка срещу длъжностни лица от община Варна и Областна администрация – Варна. Преписката е във връзка с проекта ''Буна ''Минерален басейн – крило Юг Малък плаж в акваторията на Черно море при курортен комплекс ''Св. Св. Константин и Елена'', който е финансиран с 5 775 000 лв.

Материалите по преписката са предадени на Специализираната прокуратура на 11 ноември миналата година с мнение за образуване на досъдебно производство, съобщава БНР.

Реакцията на прокуратурата

От държавното обвинение определиха публикацията на МВР като "атака" от "лица, временно ръководещи институции на изпълнителната власт".

"Никъде в българското законодателство не е предвидено наблюдаващите прокурори да уведомяват за предприетите действия органите на МВР, още по-малко, вътрешния министър, който няма компетентност по извършването на процесуални действия", подчертават от държавното обвинение. 

И допълват: "Свидетели сме на поредната едностранна атака от страна на изпълнителната срещу съдебната власт. Прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в неконструктивен „диалог“, който погазва конституционно заложения принцип за разделение на властите.

Против интереса на българските граждани е прокуратурата да възприеме подхода, налаган от лица, временно ръководещи институции на изпълнителната власт, за нарушаване устоите на правовата държава".

 

Коментари

Новини Варна