IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
08:45 | 21 април 2022
Обновен: 11:44 | 25 април 2024

Честито, варненци! Синята зона ще работи до 20 ч. и през почивните дни

Билетчето за автобус става 1,60 лв.

По материала работи: Ставри Таргов
Честито, варненци! Синята зона ще работи до 20 ч. и през почивните дни

Синята зона във Варна вече ще работи до 20:00 часа, както и в почивните дни, реши местният парламент. Предвижда се новото разписание да влезе в сила през май, но жителите и гостите ще бъдат допълнително уведомени за точния ден.

Заради промяната се налага увеличаване на щата на общинското предприятие „Паркинги и синя зона“, което изисква време, стана ясно на днешното заседание на Общинския съвет.

Друга новост е, че автомобилите ще могат да остават в зоните за платено паркиране за цял ден. Цената ще е 16 лв. на ден с ДДС, като плащането на сумата ще може да се осъществява само през мобилното приложение „Виртуален паркинг метър“. За желаещите да паркират почасово максималният период за престой в Синя зона остава 3 часа, а в бъдещата Зелена зона ще е 5 часа.

Съветниците одобриха и въвеждането на Зелена зона във Варна, след като приеха промени в Наредбата за организация на движението. Планира се новата зона да заработи от 1 ноември 2022 г. в часовия диапазон от 9:00 до 19:00 часа само в делнични дни.

Цената за час престой в Синя зона се запазва 1 лв. Същата сума ще плащат и паркиралите  в Зелена зона. Живущите и в двете зони за кратковременно паркиране ще се таксуват по 5 лева на месец за първи и 10 лева за втори автомобил.

Тарифите за търговци и за служебен абонамент в Синята зона остават същите, както и досега. В новата зона месечната цена за търговците ще е 100 лева, а за служебно паркомясто ще се плаща 250 лева на месец.

Изцяло електрическите превозни средства ще продължат да паркират безплатно в зоните за кратковременно паркиране, но заради драстичния ръст на цената на електроенергията използването на общинските зарядни станции за електромобили вече ще се заплаща. Предвижда се цената да е 0,70 лв. за 1 кВтч.

Коментари

Новини Варна