IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Община Варна
09:02 | 18 май 2015
Обновен: 20:10 | 24 март 2024

Предизвикателството: С велосипед в града

Инструктори от Велоклуб „Устрем“ споделиха своя опит

По материала работи: Борис Проданов
Предизвикателството: С велосипед в града

Как се кара колело в града? Какви са ползите от велосипеда? Как да го изберем и да се грижим за него? Къде да караме безопасно? Това обясняваха в неделя професионални инструктори и колоездачи пред Морско казино. Така Варна отбеляза  Деня на предизвикателството.


Инструктори от Велоклуб „Устрем“ споделиха своя опит, говориха за предимствата и добрите практики, свързани с велосипедния транспорт.


Акцент бяха здравословните и екологични ползи от колоезденето, но сериозно внимание беше отделено и на правилата в Закона за движение по пътищата - какви права, но и какви задължения имат колоездачите на пътя. И още: Какво печелим, ако заменим личния автомобил с велосипед? Колко струва екологичното и здравословно придвижване из града? Колко време ще спестим, ако пътуваме до офиса на 2 колела?


Практичните съвети бяха комбинирани с практически занимания и демонстрации за това как да караме велосипед безопасно, удобно и приятно в града.


Най-многобройни бяха въпросите около новите велоалеи, които се изграждат в момента във Варна. Откъде ще минават: От Владиславово до Техническия университет и Почивка, от Двете кули до Катедралата - общо 14,5 км.   Ще бъдат ли свързани помежду си: Да, по ул. "Бенковска" и в района на "Нептун" със сега съществуващата велоалея до Морската градина (1,8 км). Ще бъдат ли обезопасени? Как ще бъдат маркирани? Каква ще е настилката? Къде ще са местата за "паркиране" на велосипеди"? Ще има ли възможност за наемане на колело?  


Заедно с участниците в Деня на велосипедното предизвикателство, инструкторите разиграха примерни маршрути за придвижване с колело между основни точки в града. Набелязаха основните препятствия по пътя, изискванията за издържливост и колоездачни умения за всяко от трасетата.


Опитът на момчетата и момичетата от велоклуб "Устрем" беше безценен и по отношение на избора на подходящото колело, нужната за него поддръжка, настройването му, както и за най-добрите екипировка и аксесоари.


Друга презентация беше посветена на техниката на каране и най-често допусканите грешки. Специално упражнение беше посветено на работата със скоростите, на безопасното спиране и завиване, както и на това как да се преодоляват препятствия и хлъзгави участъци.


Дамите, приели предизивикателството на карат велосипед в града, бяха особено любопитни по темата за каските - задължителни ли са, какви могат да бъдат и как се слагат.


Всички участници получиха сертификати за участие в открития вело семинар и тематични сувенири.


Събитието е част от проект „Интегриран градски транспорт на Варна“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. и държавния бюджет на Република България.

 

Коментари

Новини Варна