IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Община Варна
16:04 | 21 май 2015
Обновен: 22:05 | 15 април 2024

Удължават срока за Интегрирания градски транспорт

По материала работи: Златина Добрева
Удължават срока за Интегрирания градски транспорт

Срокът за изпълнение на мегапроекта на Варна за Интегриран градски транспорт ще бъде удължен до края на календарната 2015 г. Това трябва да стане с анекс, който вече е внесен в Управляващия орган в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и ще бъде парафиран най-късно днес, съобщи кметът Иван Портних, цитиран от общинската информационна служба.

Междувременно стана ясно, че в комисията по транспорт към местния парламент в града е постъпил дългоочакваният от съветниците отчет за изпълнението на проекта. От него става видно, че до финалното приключване на мегапроекта остава реализацията на само един компонент. „Активно работим по внедряването на новата билетна система и по изграждането на системата за контрол на трафика, която ще осигури по-бързото предвижване на автобуси и тролейбуси на градския транспорт. Самата билетна система, освен удобството и по-добър контрол и функционалност, ще даде голямо преимущество на варненци, а именно - на цената на един билет, в определен часови интервал те ще могат да използват няколко линии. В момента поради липсата на билетна система това е невъзможно“, обясни Иван Портних.  По проекта трябва да бъде осигурена достъпна среда за хора с увреждания по спирките на високоскоростното трасе, предстои да бъдат поставени и табла, които ще информират за разписанието и движението на автобусите.

Първоначалната продължителност на проекта бе 36 месеца. Сега от община Варна искат срокът по договора за безвъзмездна финансова помощ към Управляващия орган по ОП “Регионално развитие” да бъде удължен с нови 6 месеца. Така изпълнението на проекта за Интегриран градски транспорт трябва да бъде факт най-късно до 31 декември 2015 г.

„Удължаването на срока на даден договор по европейски проект не означава задължително удължаване на срока на изпълнение”, коментира принципно градоначалникът на Варна.

Коментари

Новини Варна