Варна 11°
fallback
Община Варна
16:50 | 4 юли 2022
Обновен: 13:40 | 3 май 2024

За 3 месеца сметопочистващата фирма във Варна е отнесла глоби за над 116 000 лв.

Над 5 000 са поставените нови съдове на територията на общината

По материала работи: Ставри Таргов

Над 116 000 лв. са наложените глоби на почистващата фирма във Варна за последните три месеца, но санкциите няма да решат проблемите със сметопочистването и сметоизвозването.

Необходимо е повишаване на общественото съзнание и гражданския контрол по този въпрос, бе изтъкнато на днешното заседание на комисията по благоустройство и комунални дейности към Общинския съвет, на което беше обсъдена ситуацията със сметосъбирането.

В дискусията се включиха членове на местния парламент, служители на Община Варна и на районните администрация, както и представители на почистващата фирма.

Зам.-председателят на Общинския съвет и председател на комисията Христо Атанасов открои две слаби места в сметоизвозването и сметопочистването.

Едното от тях е липсата на стиковка между големия камион, който извозва боклука, и помощното камионче, почистващо след него около контейнерите. Другият проблем е липсата на датчик, който да отчита кога съдът е пълен.

Новата автоматизирана система за събиране на битови отпадъци работи активно, бе съобщено по време на заседанието. Специализираните автомобили тип "Норд" са на 12-часови смени, за да се осигури 24-часов непрекъснат режим.

Към шофьора ще се присъедини общ работник с оглед подобряване хигиената около контейнерите, защото нерегламентираното замърсяване, дори когато съдовете са празни, остава проблем, заяви пред съветниците Ивелина Петкова, еколог в почистващата  фирма „ЗМБГ“ АД.

По думите й друг голям проблем са едрогабаритните отпадъци. Вместо два пъти седмично те ще се извозват ежедневно. „По отношение на растителните отпадъци сметопочистващата фирма е длъжна по договор един път седмично да ги извозва, но ще се увеличи честотата на извозване, поне в летните месеци“, допълни Петкова.

Над 5 000 са поставените нови съдове на територията на община Варна, като подмяната на контейнерите продължава, заяви Тодор Колев, директор на дирекция „Екология и опазване на околната среда“. Част от контейнерите вече са били обект на посегателства и вандалски прояви.

„Има и много умишлени палежи. В район „Приморски“ на 1 юни има запалени над 20 съда. Ние по договор трябва в рамките на 24 часа да ги подновим с нови“, допълни Петкова.

Тя увери, че въпросът с тротоарните кошчета, при които има много голямо забавяне в доставките, ще бъде решен. „Проектът е одобрен. Заради завишените цени на материалите сме на етап договаряне“, поясни екологът.

Автор на статията:
Ставри Таргов
варна проблеми сметопочистване
0 коментара
fallback
fallback