IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Община Варна
13:20 | 28 юли 2022
Обновен: 03:55 | 26 април 2024

ОбС - Варна, даде зелена светлина за еврофинансиране на нови зони на "Карантината"

Ето всички решения на местния парламент от днес

По материала работи: Ставри Таргов
ОбС - Варна, даде зелена светлина за еврофинансиране на нови зони на "Карантината"

На извънредно заседание днес Общинският съвет във Варна даде съгласието си общината да кандидатства за еврофинансиране за изграждане на нови зони за отдих и спорт в рибарско селище „Карантината“ в кв. „Аспарухово“.

Предложението надгражда проекта за строителство на нов информационен център за работа с деца, за който вече има подписан договор, стана ясно по време на дискусията в зала „Пленарна“.

„Проектът засяга достъпа до този център, а именно изграждане на пешеходна павирана алея и паркинг на територията на рибарското селище. Заложени са и две игрища за плажен волейбол със съответните трибуни и прилежаща инфраструктура, които са извън плажа и които ще бъдат подходящи за провеждане на международни спортни мероприятия. Целта е мястото да се социализира, като се съчетаят образование и отдих за децата“, поясни пред съветниците председателят Тодор Балабанов.

Проектът е на стойност близо 470 хил. лева с ДДС – от тях 85% са безвъзмездна финансова помощ, а 15% е съфинансирането от националния бюджет. Ангажиментът на общината е да осигури до 40 000 лв. за възнаграждение на екипа за организация и управление, тъй като тези разходи не са заложени като допустими.

С оглед своевременното стартиране на дейностите съветниците дадоха съгласието си след одобрение на проектното предложение и подписване на договора от местната хазна да бъдат отпуснати до 469 399 лв. с ДДС за обезпечаване на допустими разходи, преди те да бъдат възстановени от Програмата за морско дело и рибарство.

Срокът за изпълнение на проекта е до 12 месеца, но не по-късно от 30 ноември 2023 г.

За първи път откакто България е член на ЕС, селата от община Варна имат шанс за достъп до еврофинансиране чрез Програмата за развитие на селските райони. На извънредно заседание днес местният парламент даде зелена светлина на администрацията да  кандидатства по подмярка „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“.

В предходните два програмни периода градска община нямаше право да включи селата, които са на нейна територия, в проектите по Програмата за развитие на селските райони. Тази възможност се открива сега за първи път за новия програмен период 2021-2027 г. и позволява във варненските села да се реализират различни малки проекти.

Варна ще кандидатства съвместно с Община Аврен. В проекта ще бъдат включени селата Звездица, Тополи, Казашко и Константиново. Единствено Каменар остава извън проектното предложение, тъй като изискването по Програмата за развитие на селските райони е да има непрекъсваемост на границите между селата и между партньорската община Аврен. Водени са разговори това село да бъде включено към стратегията на Община Аксаково, която също ще кандидатства по програмата.

Размерът на финансирането е до 25 000 евро за настоящия проект, в рамките на който ще се подготви стратегия. В нея ще бъдат описани целите и дейностите, предвидени за реализация  на територията на селата през програмния период. След одобрение на стратегията от Министерство на земеделието ще се създаде местна инициативна група, която да я реализира.

Финансирането ще е до 3 млн. лева и според сегашните указания 50% от средствата ще бъдат за бизнеса и неправителствения сектор на територията на четирите села и община Аврен, а останалите 50% – за инициативи на местната власт.

Проектното предложение трябва да се подаде най-късно до 31 юли 2022 г., а максималната продължителност за изпълнение е до 6 месеца от сключване на договора.

Над 340 варненци ще получат финансова подкрепа от общината. С пълно единодушие Общинският съвет одобри отпускането на 165 социални и на 96 здравни еднократни помощи. 41 семейства с репродуктивни проблеми също ще бъдат подпомогнати финансово. Общата сума е в размер на 183 500 лева, стана ясно на днешното заседание на местния парламент. За да могат хората да си получат помощите възможно най-скоро, съветниците гласуваха предварително изпълнение на решенията.

Най-много средства – 98 500 лв., ще бъдат отпуснати на семейства, мечтаещи да имат дете. 11 от двойките ще получат по 3 500 лв. за процедури с донорска яйцеклетка, а останалите – по 2 000 лв. за медицински изследвания. От началото на годината одобрените за финансиране двойки става 65, a гласуваните средства от местната хазна – 166 000 лв.

Съветниците одобриха също еднократни помощи за лечение на 96 варненци, сред които 12 деца. Финансовата подкрепа варира между 150 лв. и 1 500 лв. Само един пациент ще получи 2 000 лв. за лечение на тежко заболяване. Общата гласувана сума е в размер на 46 950 лв.

Социалните помощи са между 200 и 400 лева и се дават за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности. От общинския бюджет ще бъдат отпуснати 38 050 лв.

Коментари

Новини Варна