IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Община Варна
13:00 | 10 август 2022
Обновен: 12:05 | 2 октомври 2022

15 август ще е почивен ден за варненци и тази година

Ето всички решения на ОбС - Варна, от днес

По материала работи: Ставри Таргов
15 август ще е почивен ден за варненци и тази година

Варна отново ще спази традицията и 15 август ще бъде празничен и неприсъствен ден. С 43 гласа „за“ и само един „против“ Общинският съвет подкрепи предложението на кмета Иван Портних варненци да почиват на празника на града.

С годините 15 август се утвърди като ден, наситен с множество общоградски тържества, културни прояви, свързани с историята и настоящето, и доби голяма популярност сред всички граждани и гости на Варна като празник на града.

Денят на Варна започва да се отбелязва на Голяма Богородица  от 1993 г. с решение на местния парламент. За първи път е обявен за неприсъствен ден през 2007 г. Оттогава досега традицията се спазва всяка година без прекъсване.

Нова автобусна линия ще бъде открита във Варна. Тя ще е с номер 30 и ще обслужва жителите на селищните образувания Добрева чешма и Телевизионна кула. Промените в транспортната схема на града бяха одобрени на днешното си заседание Варненският общински съвет.

Решението се наложи заради отказa на досегашния превозвач „Ченсфилд-55“ да признава превозните документи, издавани от „Градски транспорт“, както и да предоставя карти на гражданите на преференциални цени.

Линията ще бъде със следния маршрут: сп. „Бриз – обръщач“ – сп. „Лотос“ – сп. „Резервоара“ – сп. „Моста“ – сп. „Светкавица“ – сп. „Разклон Виница“ – сп. „Телевизионна кула“ – сп. „Добрева чешма“. Предвижда се линията да се обслужва три пъти на ден – сутрин, обед и вечер, както в делнични, така и в почивни дни.

За да се подобри транспортното обслужване, Общинският съвет одобри и откриването на четири нови спирки по съществуващи линии.  Автобусна спирка „Под моста“ ще има между спирките „КЗ“ и „Джанавара“ /посока кв. “Аспарухово“/ и ще се обслужва еднопосочно. Там ще спират автобуси 12, 17, 17а, 36, 37, 46, 55 и 60 и тролейбуси 86 и 88.

Нова спирка „Девня“ ще бъде обособена в района на търговски комплекс „Кауфланд Варна – Одесос“. Това налага промени в маршрутното разписание на автобус № 23 с направление: жп гара – с. Каменар.

Спирка ще има и до новото гробище край Виница – до „Гробищен парк Север-2“. По линията пътува автобус № 29, свързващ жп гарата и Аладжа манастир. Реализацията на спирката ще се осъществи на последващ етап, на база одобрен инвестиционен проект, указващ точното местоположение и безопасност за обслужване. Финансовите средства за изпълнение на обекта ще бъдат заложени в бюджета на община Варна.

Четвъртата нова спирка „Скалата“ ще бъде в кв. „Владиславово“, между съществуващите „Кап. Петко Войвода“ и „Бл. 407“. Тя ще се обслужва еднопосочно от автобуси 14, 20, 22, 209, 209Б и тролейбуси 82 и 88.

След дълга дискусия Общинският взе решение за създаване на работна група относно дейността на „Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна“, която от години е в тежко финансово състояние. В състава на комисията влизат председателят на комисията по здравеопазване проф. Анелия Клисарова и двама нейни членове – проф. Антоанета Цветкова и д-р Ивайло Митковски.

Друго решение, което общинските съветници взеха днес, е да бъдат осигурени допълнителни средства за изпълнение на авариен ремонт на хидротехническо съоръжение на „Рибарско пристанище – Варна“. Общинският съвет даде съгласието си за отпускане на 139 240 лв. за ремонтните дейности.

Гласувано бе също 10 078 лв. да бъдат предоставени на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна по повод 80-годишнината от основаването на Медицинския колеж. За отбелязване на юбилея са предвидени поредица от събития с гости от чужбина. Община Варна ще подпомогне висшето училище, поемайки част от разходите, стана ясно на заседанието.

Коментари

Новини Варна