IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
14:40 | 10 август 2022
Обновен: 11:42 | 18 април 2024

Забраняват паркирането на камиони, автобуси и ППС над 2,5 т по улиците на Варна

Санкции ще има и за вдигане на шум в интервала от 14 до 16 ч. и от 22:00 ч. до 8:00 ч.

По материала работи: Ставри Таргов
Забраняват паркирането на камиони, автобуси и ППС над 2,5 т по улиците на Варна

Общинският съвет одобри новата Наредба за обществения ред във Варна. Документът получи подкрепата на 39 от общо 44 гласували съветници.

В нормативния акт е заложено ограничаването на шума в жилищни сгради,  публични места, паркове и градини. Шумните дейности от битов и строителен характер, както и музицирането и използването на музикални инструменти за обучение, се забраняват в интервала от 14:00 до 16:00 ч и от 22:00 ч. до 8:00 ч.

Същите рестрикции ще важат за спортни, културни, обществени и други масови мероприятия, включително сватбени, семейни и фирмени тържества, организирани на открити общински имоти и в близост до жилищни сгради. Ако в съседство не живеят хора, шумните увеселения са позволени от 8:00 до 22:00 часа.

Изключения се допускат само в новогодишната нощ и на официални празници и след разрешение от кмета на община Варна или оправомощено от него лице. Фойерверките след 22:00  също ще бъдат забранени. Заведенията не влизат в този документ,  тъй като те са регламентирани в  Наредбата за търговската дейност.

За нарушения на разпоредбите на тази наредба физическите лица ще се наказват с глоба в размер от 100 до 500 лева, а юридическите лица – с имуществена санкция в размер от 1 000 до 5 000 лева. При повторно нарушение глобата за гражданите ще e от 500 до 1 000 лв., за фирмите тя ще бъде между 5 000 и 10 000 лв.

Новост в наредбата е забраната за домуване на товарни автомобили, автобуси и строителна мобилна техника и/или ППС с допустима максимална маса над 2,5 тона по улици, алеи, обществени паркинги и тревни площи.

Забранява се също движението на каруци в града. В останалата част на общината те ще са разрешени, но животните трябва да са снабдени със средства, предпазващи от замърсяване на пътното платно и тротоарните настилки с биологични отпадъци.

На територията на град Варна няма да се допуска и отглеждането на селскостопански животни и птици. Забранява се също развеждането на диви животни по улици, площади и други публични места, включително с цел представление или търговия.

По отношение на домашните любимци се забранява извеждането на кучета без повод, а на агресивните кучета – и без намордник. Не се разрешава разхождането на питомци на територията на учебни, детски и здравно заведения, спортни площадки и на местата, предназначени за общо ползване и обозначени със забранителни знаци. За периода 15 май – 1 октомври разходките на любимците ще се забранени и на плажните ивици.

За да се спре изхвърлянето на домашни кучета на улицата, са предвидени санкции. При повторно залавяне на четириноги, които вече да били връщани на стопаните, собственици ще търпят наказания.

Контролът по спазване на изискванията от наредбата е възложен на представители на администрацията и на служители на Областната дирекция на МВР-Варна.

 

Коментари

Новини Варна