IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Община Варна
14:51 | 26 май 2015
Обновен: 16:18 | 15 април 2024

Деца от Франция и Белгия се докоснаха до варненската култура и традиции

40 момчета и момичета посетиха училища, музеи и културни мероприятия и манифестираха на 24 май

По материала работи: Златина Добрева
Деца от Франция и Белгия се докоснаха до варненската култура и традиции

Деца от Франция и Белгия се докоснаха до варненската култура, бит и традиции. Активното сътрудничество между Варна и градовете Орши, Вилньов д’ Аск и Турне се осъществява в рамките на младежката програма за междукултурен обмен „Трансфронталиер“. Това е второто посещение на деца от Франция и Белгия в нашия град, след домакинството през 2010 г.

Момчета и момичета от градовете Орши, Вилньов д’ Аск и Турне прекараха една седмица във Варна, запознавайки се със забележителности в града и околността. Децата са се впечатлили най-силно от Музея на стъклото в Девня. Малчуганите със сигурност ще запомнят и манифестацията за 24 май, в която лично са се включили.
„Надявам се вашето посещение във Варна, както и всичко, което сте открили тук да остави във вас добри спомени и да ви накара да се върнете в нашия град. Тук има какво да научите, какво да запомните и какво да предадете“ – обърна се към гостите заместник-кметът Пламена Маринова. Тя връчи на децата и техните учители, както и на официалните лица от делегацията сувенири от името на община Варна. Те символично бяха опаковани в торбички с българската азбука.

Пламена Маринова напомни на децата, че Варна е избрана за Европейска младежка столица през 2017 година и покани тези, които имат възможност да се върнат в града ни тогава.

Гостите от Франция и Белгия благодариха за любезното посрещане и богатата културна и образователна програма. Подчертаха, че всеки ден заедно с тях е имало представител на община Варна, както и екскурзовод, от които са научили много за местните забележителности, бит и култура.

„Най-голямото богатство за нас остава обменът с българските деца. Важно е, че „Трансфронталиер“ дава възможност на младите европейци да се срещат“, заяви Фарид Укаид, зам.-кмет на Вилньов д’Аск и председател на асоциацията“, който съпровождаше френската делегация.

В дните на престоя си децата от Франция и Белгия са се запознали с много свои връстници от Варна и са посетили няколко училища – „Елин Пелин“, „Йордан Йовков“, „Климент Охридски“ и „Шарл Перо“.
Международните гости с голямо желание са научили българското хоро и обещават да го покажат на приятели в своите страни. За децата от Варна, Вилньов д’Аск, Орши и Турне от общината са подготвили и спортни надпревари.

Френските гости  бяха приети от заместник- кметовете Пламена Маринова и д-р Лидия Маринова. Те обсъдиха подготовка на новия план за дейности по инициативата в периода 2015-2017 г. и формите на финансиране на младежкия сектор. По време на визитата на френските гости са предвидени срещи с представители на общинските дирекции – „Превенции“, „Социални дейности“, „Образование, младежки дейности и спорт“ и „Европейски и национални оперативни програми“, съобщиха от пресцентъра на община Варна.
Полина Петрова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна