IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Община Варна
11:20 | 3 ноември 2022
Обновен: 16:07 | 3 май 2024

915 варненци ще бъдат обслужвани по домовете си чрез нова програма

"Грижа в дома" надгражда "Патронажна грижа"

По материала работи: Ставри Таргов
915 варненци ще бъдат обслужвани по домовете си чрез нова програма

Във Варна общо 915 души с увреждания и възрастни хора, нуждаещи се от специални грижи, може да бъдат обслужвани по домовете си чрез нова програма.

Това стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към местния парламент, на което беше дадена зелена светлина на Община Варна да кандидатства с проектно предложение за финансиране.

Мярката "Грижа в дома" надгражда предходната програма "Патронажна грижа" и се финансира по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за Варна е близо 4,8 млн. лева.

Услугите, които ще се предоставят в рамките на 12 месеца, включват доставки по домовете на хранителни продукти и такива от първа необходимост, предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални грижи в домашна среда и психологическа подкрепа за възрастни хора, които не могат сами да се обслужват или имат увреждания. По мярката ще бъде осигурен и транспортът на персонала от и до домовете на хората в нужда, както и обучения на служителите. Крайният срок за подаване на проектното предложение е 31 януари 2023 г.

Общинските съветници дадоха също съгласието си Община Варна да кандидатства за финансиране по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. и с още един проект – „Укрепване на общинския капацитет“.

Основната цел е да се подкрепи реформирането на системата на социалните услуги и да се улесни преходът при прехвърляне на ангажименти от национално на местно ниво. С приемане на Националната карта на социалните услуги през 2024 г. на общините ще бъдат вменени допълнителни задължения, част от които към момента приоритетно се извършват от Дирекция „Социално подпомагане“.

Максималният размер на финансовата помощ, определена за Община Варна, е в размер до 1,1 млн. лева. Дейностите по проекта ще са с продължителност до 24 месеца и трябва да приключат до края на 2025 г. Срокът за кандидатстване е най-късно до 16 януари 2023 г.

Предвижда се и през 2023 г. да продължи изпълнението на проекта „Топъл обяд“, осигуряващ топла храна за 300 жители на Варна и петте села в общината. Услугата стартира миналата година по процедура за директна безвъзмездна финансова помощ „Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19”.

Финансирането този път ще бъде осигурено по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027, а за да бъде включена община Варна като бенефициент, е необходимо решение на Общинския съвет за определяне на дейността по предоставяне на „Топъл обяд“ като местна дейност.

Основната цел на проекта е подпомагане с топъл обяд на хора, които поради напреднала възраст, трайно увреждане или заболяване не могат да осигурят сами прехраната си. Уязвими лица, без или с ниски доходи, също могат да се възползват от услугата.

-------------------

Съвет по въпросите на социалните услуги ще бъде сформиран във Варна. Той ще извършва анализи на потребностите от социални услуги в общината и на ефективността на тези, които вече се предоставят. Новият орган ще разработва също предложения за подобряване на качеството на услугите. Това бе изтъкнато на днешното заседание на социалната комисия към местния парламент, на което беше дадено съгласие за сформиране.

Съветът се създава в изпълнение на Закона за социалните услуги, според който ангажимент на всяка община е да създаде такава структура. Съставът му се определя с решение на Общинския съвет.

Предвижда се Съветът да се състои от 22 души – представители на държавни и общински институции, свързани със социалната сфера. Ако предложеният състав бъде одобрен от местния парламент, председател на съвета ще е кметът, а негови заместници ще са заместник-кметът на общината и директорът на Дирекция „Социални дейности“.

На днешното заседание беше решено също 62  варненци да получат еднократни социални помощи. Гласуваните средства са в размер на общо 16 850 лв., като сумите са между 200 и 350 лв. На петима души беше отказана помощ, тъй като хората вече са били подпомогнати от общината през тази година.

Коментари

Новини Варна