IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
14:00 | 18 януари 2023
Обновен: 17:38 | 15 май 2024

Първите участъци на "Зелената зона" на Варна - в края на пролетта

Въвеждането й трябва да приключи до края на 2023-а

По материала работи: Ставри Таргов
Първите участъци на "Зелената зона" на Варна - в края на пролетта

До края на годината трябва да бъдат въведени всички зони за кратковременно паркиране в обхвата на зелената зона във Варна. Това заяви за Радио Варна инж. Младен Иванов, директор на Общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона".

Заради закъснението на приемането на бюджета на Община Варна се е забавило и проектирането на зелената зона, което по план е трябвало да стартира на 1 ноември 2022 г.

"Към момента сме на финала на самото проектиране. Оттук нататък срокът зависи от това колко време ще се работи на терен. Това, което следва, е разрешението за строеж, да бъде избрана фирма, която да извърши дейностите и да се стартира. Опитът, който имаме е, че за една подзона на нас ни трябват около месец-два, за да се въведе тя в експлоатация", каза инж. Иванов.

По думите му първите подзони във Варна ще бъдат въведени през късната пролет.

Осигурени са средства за въвеждането на зелената зона, уточни инж. Младен Иванов. Средствата, които са необходими за изграждането й, са 12 милиона лева.

Приходите на ОП "Общински паркинги и синя зона" във Варна са с 30 % повече спрямо същите месеци на минали години, отчете директорът му. Приходите от всички дейности на предприятието през миналата година са малко над 9 милиона лева.

Десет са платените паркинги на предприятието - там приходите са над 1 милион и 100 хиляди лева. От дейност "Репатриране" приходите за 2022 г. са над 570 хиляди лева.

"Целта на поставянето на скоби не е да се печелят пари. Това не е бизнес начинание. Синята зона е начин да се въведе ред и дисциплина в зоните на централната градска част", уточни инж. Иванов.

Около 130-150 скоби средно се поставят на ден във Варна. Най-големият приход на дружеството е този от кратковременното паркиране, каза още управителят му.

Той съобщи, че от една година се търсят подходящи терени за изграждането на т.нар. "буферни паркинги". Това са безплатни обществени паркинги, които ще са в покрайнините на Варна. "Това, което за момента е установено, е че няма такива налични общински или държавни терени, на които могат да бъдат изградени такива паркинги", посочи инж. Младен Иванов.

Коментари

Новини Варна