IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Община Варна
13:40 | 26 януари 2023
Обновен: 00:13 | 19 април 2024

Кметът Портних инспектира ремонта на сцена "Филиал" на ДТ "Стоян Бъчваров"

Обектът е паметник на културата, а обновяването се извършва по проект

По материала работи: Ставри Таргов
Кметът Портних инспектира ремонта на сцена "Филиал" на ДТ "Стоян Бъчваров"

Кметът на Варна Иван Портних направи оглед на ремонтните дейности, които се извършват в една от емблематичните сгради на Варна - сцена Филиал на ДТ "Стоян Бъчваров".

Обектът е паметник на културата, а обновяването се извършва по проект на ОП "Региони в растеж", съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/. На място бяха Даниела Димова - директор на ТМПЦ -Варна, Ивелина Тодорова - ръководител на проекта, представители на строителната фирма и на фирмата по надзор.
 
В момента се извършва демонтажи дейности, след което започва цялостната реконструкция на сградата. Предстои пълно обновяване на сцената, оркестрината, камерната и репетиционните зали.

Изцяло ще бъдат променени интериорът на балкона, на главното фоайе, клуба на актьора. Проектът предвижда още дейности по подмяна на ВиК и ел. инсталациите, осигуряване на необходимото осветление и озвучаване, изграждане на климатична и вентилационни инсталации, подобряване на достъпа за хора с увреждания.
 
„Това е един дългоочакван ремонт и съм изключително щастлив, че въпреки всички трудности, които трябваше да преодолеем, той се реализира. Сградата е построена в периода 1889-1890 г. и през последните 55 години не е правен ремонт. Благодаря на екипа на г-жа Димова, които положиха огромни усилия по подготовката на проекта", заяви кметът.
 
Той допълни, че е бил избран изпълнител на ремонтните дейности, но инфлацията е довела до рязко поскъпване на цените на строителните материали, което е забавило изпълнението на проекта.

"В същото време Министерството на културата върна в държавния бюджет десетки милиони лева, без да помогне на Варна, въпреки че имахме готов проект с разрешително за строеж и избран изпълнител.

Голямата заплаха бе, че и срокът на оперативната програма изтича, а никой от управляващите не положи усилия да го удължи. Последното редовно правителство на ПП не осигури и необходимите индексации, което създаде допълнителни трудности", каза кметът.

Той допълни, че работата по обновяването на сцена Филиал е започнала, след като Община Варна е дофинансирала проекта, с подкрепата на Общинския съвет, за да бъдат спазени сроковете на оперативната програма.
 
Даниела Димова заяви, че двете сцени на театъра – в основната сграда и филиала, се използват и като сцени на международни фестивали и представления и обновяването им те ще отговарят на всички стандарти.
 
Със завършването на ремонта на сцена Филиал всички обществени сгради в сърцето на Варна ще бъдат с нов облик - Основната сцена на ДТ „Стоян Бъчваров“, Домът на флота, Юнашкият салон, Катедралният храм "Успение Богородично".

Коментари

Анонимен ( преди 1 година )
Градски транспорт Варна трябва да махне рекламите от всички стъкла на всички автобуси Това е нарушениеГрадски транспорт трябва да бъде глобена
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Гхйййййгд ( преди 1 година )
Не се правете че правите неща за града защото нега не вярваме на нищо защото наближават местните избори
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Гуиитффг ( преди 1 година )
Кмета да не се прави на много действен защото като наближават местните избори това е начин на кметовете да се показват че правят неща за града а през другите години когата местните избори са далеч кметовете не ги виждаме
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна