IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Община Варна
16:20 | 18 февруари 2023
Обновен: 21:49 | 9 май 2024

Предстои община Варна да обяви търг за проектиране на булевард „Цар Освободител“

Част от него ще бъде скоростно трасе перпендикулярно на бул. Левски“

По материала работи: Ставри Таргов
Предстои община Варна да обяви търг за проектиране на булевард „Цар Освободител“

Христо Иванов

Буферни паркинги ще бъдат обособени при изграждането на бул. „Цар Освободител“ във Варна, съобщи в предаването „Позиция“  на радио Варна заместник-кметът по инфраструктурните въпроси Христо Иванов.

Той уточни, че общината няма много подходящи имоти за изграждане на големи буферни паркинги.

„По бул. „Цар Освободител“ работим вече втора година, имаме направени предпроектни проучвания, задания за проектиране, като те са в две части – едната е самият булевард, в участъка от бул. „Левски“ до летището, а другата част е скоростният транспорт, който също е предвиден като трасе и като възможност за бъдеща инвестиция в самия булевард, за да може да стане още една пътна артерия, перпендикулярна на бул. Левски“, каза Христо Иванов.

Според него по този начин максимално бързо движението ще се изнася към кварталите, които са разположени в посока летището. От друга страна паралелно на бул. „Цар Освободител“ в неговото трасе и успоредно на него, ще има възможност да бъдат направени и множество паркинги близко до спирките, които са по булеварда.

„Там терените са общински и по този начин ще бъдат обособени паркинги, които може да се ползват като буферни. Те ще имат пряка връзка с градския транспорт, защото тези линии, които ще бъдат по бул. „Цар Освободител“ ще станат основни за разпределение на пътническия транспорт в града“, уточни Иванов.

Предстои общината да обяви търг за избор на изпълнител за проектиране на булевард „Цар Освободител“. То ще е със средства от общината, но за строителните дейности ще се търси външно финансиране, защото парите са непосилни за бюджета на общината.

До края на годината трябва да бъдат завършени ремонтите на няколко улици в район „Приморски“ – „Мадара“, „Анастасия Головина“, „Йосиф Басанович“, „Бреза“, „Зора“, „Света Ирина“, каза още Христо Иванов.

В местност Добрева чешма за основен ремонт са улиците –"Зевс" и "Орфей". Там вече са избрани изпълнители за дейностите и предстои да бъдат сключени договори с тях, каза още заместник-кметът на Община Варна.

Коментари

Новини Варна