IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Община Варна
15:40 | 24 април 2023
Обновен: 05:07 | 22 юни 2024

Дом "Гергана" във Варна ще претърпи основен ремонт

За него общината ще разчита на безвъзмездна помощ от Механизма за възстановяване и устойчивост

По материала работи: Ставри Таргов
Дом "Гергана" във Варна ще претърпи основен ремонт

Основен ремонт на Дома за стари хора „Гергана“ подготвя Община Варна. За финансиране на строителните дейности и доставката на оборудване и обзавеждане местната администрация ще разчита на безвъзмездна помощ от Механизма за възстановяване и устойчивост.

Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Социални дейности и жилищна политика“, на което съветниците дадоха зелена светлина за кандидатстване.

Дом „Гергана“ е един от 82-та старчески дома в страната, които ще бъдат реконструирани, за да осигурят по-качествени грижи и по-добри условия за живот на възрастните хора. Бюджетът на мярката е 189,8 млн. лв.

От тях 161,5 млн. лв. са осигурени по Механизма за възстановяване и устойчивост, а 28,2 млн. лв. са национално съфинансиране. Минималният размер на безвъзмездно финансиране за един проект е 50 000 лв. Максималният не е определен, но следва да бъде съобразен с необходимостта от ремонт, оборудване и капацитет на сградния фонд на съответния дом.

Проектните дейности могат да се предоставят до 24 месеца и трябва да приключат до 31 декември 2025 г., стана ясно на заседанието.

По проектите ще бъдат подкрепени всякакви строителни дейности, включително ново строителство – изграждане, както и пристрояване, реконструиране и преструктуриране на пространства. Предвидени са също дейности за подобряване достъпа за хора с увреждания, както и мерки за енергийна ефективност.

Допустимо е и инсталиране върху сградата или близост до нея на фотоволтаична инсталация с мощност 30kW. Съобразно обема на сградата е възможно да се монтира инсталация с по-висока мощност с оглед обезпечаването на собствените нужди от енергопотребление.

Съветниците дадоха също съгласието си 225 души да получат еднократни социални помощи, осигурени от общинския бюджет. Гласуваните средства са в размер на общо 55 550 лв., като сумите варират между 200 и 400 лева. Те се дават за покриване на инцидентно възникнали жизнени, образователни и комунално-битови потребности. Молбите на 8 души бяха отхвърлени, тъй като не отговарят на изискванията за отпускане на финансовата помощ.

На днешното заседание беше одобрено и предложение на кмета Иван Портних за планирането в община Варна на социалните услуги на общинско и областно ниво, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет.  

Коментари

Новини Варна