IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Община Варна
15:20 | 15 юни 2023
Обновен: 03:21 | 8 май 2024

Няма да местят ученици в други училища във Варна заради предстоящи ремонти

Мнението е на Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование“ в община Варна

По материала работи: Ставри Таргов
Няма да местят ученици в други училища във Варна заради предстоящи ремонти

Не се предвижда преместване на ученици от едно училище в друго в началото на следващата учебна година заради ремонти на сградите, категорично подчерта Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование“ в община Варна. Тя коментира темата във връзка с притеснения на родители, че децата им ще трябва да учат в други сгради заради предстоящи ремонти.

Освен текущите летни ремонти, които започнаха вече в много детски градини и училища във Варна, предстоят и по-мащабни такива, които ще се извършват в основните училища „Свети Свети Кирил и Методий“, „Йордан Йовков“ и „Добри Чинтулов“, в Четвърта езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ и в детските градини „Чайка“ и „Д-р Петър Берон“.

В тях се планира изграждането на достъпна среда, което включва изграждането на рампи за достъп на хора с двигателни увреждания, асансьори, тоалетни за хора с увреждания, съобщава радио Варна.

Планирано е въпросните ремонти да бъдат извършени със средства от Плана за възстановяване и развитие, но след като проектите бъдат одобрени и след като стане ясно колко от тях ще бъдат одобрени. Това ще отнеме време и едва ли ще се случи до началото на следващата учебна година, обясни Лилия Христова.

Ако бъдат одобрени обаче, наистина ще се наложи разместване на учениците, но това ще стане по начин, който вече във Варна е бил правен – с преместването им до най-близкото училище, до това в което учат децата, като с приоритет ще са най-малките – от първи до четвърти клас, каза още Христова.

Коментари

Новини Варна