IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Община Варна
10:00 | 8 август 2023
Обновен: 15:08 | 19 юни 2024

Община Варна търси нови концесионери за 364 спирки на градския транспорт

Причината - 2 от фирмите са фалирали, третата се е отказала от дейността

По материала работи: Ставри Таргов
Община Варна търси нови концесионери за 364 спирки на градския транспорт

Община Варна ще търси нови концесионери за част от спирките на градския транспорт, стана ясно на последното  заседание на ПК „Собственост и стопанство“. Членовете на комисията  одобриха решение на кмета за откриване на процедура за определяне на концесионери, които да изградят нови и модерни съоръжения на най-натоварените места, свързани с обществения транспорт в града, както и да поддържат вече съществуващите спиркозаслони.

На концесия за период от 25 години ще бъдат отдадени 364 спирки, разпределени в три пакета. Бъдещите инвеститори ще трябва да ги поддържат, като ще получат правото да разположат и търговски обекти - павилиони и вендинг машини. Техният брой ще бъде общо 54.

Доскоро тези спирки бяха стопанисвани от три компании, но две от тях са в несъстоятелност, а третата сама се е отказала от концесията, бе съобщено по време на заседанието. Четвъртата фирма, която се грижи за част от спирките в града, е заявила желание да продължи дейността и по тази причина те не са включени в процедурата.

На заседанието стана ясно също, че общината планира да изгради мултифункционален комплекс – туристически и конгресен център в к.к. „Св. св. Константин и Елена“, за реализацията на който е необходимо осигуряване на подходящ терен. Съветниците дадоха съгласието си общината да поиска от държавата имот с площ 9 156 кв. м, който в момента е собственост на Министерство на здравеопазването.

Има изготвено предпроектно проучване, предвиждащо изграждане на двуетажна сграда с общо РЗП 3 754 кв. м. На първия етаж ще бъде разположен туристически център, а на горния – мултифункционална зала за изложби, прожекции, срещи. С отделен вход ще има и районен участък на МВР с приемно фоайе.

Паркирането ще е решено с подземен и надземен паркинг за около 85 коли. Предвидено е в имота да има спортни съоръжения и зелени площи със зони за отдих.

Друго решение е относно продажбата чрез публично оповестен конкурс на недвижим имот – частна общинска собственост в район „Младост“. Пазарната стойност на имота с площ от близо 9 000 кв. м, според оценителя. е в размер на 7,15 млн. лева без включен ДДС и процент обезщетение от РЗП на бъдещата сграда в посочения имот в полза на Община Варна в размер на 22%.

Предвижда се в обекта да бъде разположена администрацията на район „Младост“, чийто сграден фонд е в много лошо и нефункционално състояние.

Съветниците дадоха също съгласието си СНЦ "Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ – Варна, да ползва безвъзмездно за срок от 5 години общински имот на ул. „Александър Батенберг“. Сдружението планира да разположи там първия в града Българо-арменски културно-информационен център.

Коментари

Анонимен ( преди 10 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна