IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Община Варна
12:00 | 24 август 2023
Обновен: 13:41 | 29 април 2024

Правят 6 нови парка и екопътеки в общинските гори във Варна

Предвидени са и средства за 3 нови скейт парка във "Възраждане", "Аспарухово" и „Чайка“

По материала работи: Ставри Таргов
Правят 6 нови парка и екопътеки в общинските гори във Варна

Шест нови парка ще бъдат изградени на територията на Община Варна. За целта са заложени средства за проектиране и изграждане в районите Младост 1, Младост 2, парк „Република“ - във „Възраждане“, парк „Кайсиева градина“, парк „Цветен квартал“, както в парк до ул. „Ал. Стамболийски“ в кв. „Чайка“, който проект ще бъде актуализиран.

Всички проекти ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане, съобщи кметът на Варна Иван Портних. По думите му ще се работи и по облагородяването на парк „Жеравен връх“ (до езиковите гимназии), след внимателно обследване на собствеността на терена.

Паркови зони ще бъдат изградени в селата, които са на теорията на община Варна. Ще се работи и в посока развитие на екопътеки и туризъм в общинските гори, които са над 2000 декара, заяви Иван Портних.

В програмата за есенно и пролетно залесяване се планира засаждане на дървета по основни улици и паркове във Варна. Ще бъде направен пълен преглед на всички залесителни мероприятия, свързани с реализацията на проекти и подмяна на дърветата във всички райони на града.

Поетапно след приключване на основните строителни дейности по райони нашата задача и цел са възстановяване на зелените площи в междублоковите пространства, обясни кметът.

Община Варна работи и по проекти за енергийна ефективност на сгради общинска собственост - фотоволтаични системи и системи за инсталиране на водородно-кислородна смес към горивния процес на котелни инсталации.

Средства за проектиране и изграждане на три нови скейт парка са заложени в проектобюджета на Варна за 2023 година, каза още Иван Портних. Те ще бъдат разположени във "Възраждане", "Аспарухово" и „Чайка“.

Сред приоритетите в областта на спорта са още ремонт на залата за бадминтон, която ще се превърне в зала за спортна гимнастика в спортен комплекс „Младост“.
 
Предвидени са и средства за проектиране и изграждане на 2 басейна. Предвидено е още оформяне с графити на публични пространства – подлези и надлези.

За целта някои от съоръженията ще бъдат предоставени улични художници графици, но и на фенклубовете на „Черно море“ и „Спартак“, след одобрение на визуализацията на графитите от Програмата за естетизация на градската среда.

Коментари

опетков ( преди 8 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна