IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Община Варна
16:10 | 18 септември 2023
Обновен: 18:24 | 23 септември 2023

Избраха нов шеф на „Ученическо и столово хранене“ - Варна

Ето и останалите решения от заседанието на местния парламент

По материала работи: Ставри Таргов
Избраха нов шеф на „Ученическо и столово хранене“ - Варна

Местният парламент гласува годишните отчети за 2022 г. на общинските лечебни заведения и дружества във Варна. Съветниците одобриха финансовите резултати на 10 ДКЦ, болници и здравни центрове, както и на 7 търговски дружества.

Не бе приет единствено отчетът на Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания. По отношение на бившия Тубдиспансер съветниците гласуваха капиталът на болницата да бъде вдигнат с близо 970 хил. лв., представляващи стойността на отпуснатите през декември 2022 г. от общинския бюджет средства за изплащане на задължения на здравното заведение.

На днешното заседание беше дадено съгласие за създаване и функциониране на информационно-консултативен кабинет, който да подпомага украинските граждани с предоставен статут на временна закрила. Кабинетът ще се помещава в сградата на ДКЦ I „Света Клементина – Варна“.

43 варненски двойки с репродуктивни проблеми ще бъдат финансово подпомогнати от общината, реши още Общинският съвет. От бюджета на инвитро програмата ще бъдат отпуснати 102 500 лв., като по това перо до края на годината остават 25 500 лв.

Съветниците одобриха също еднократни помощи за лечение на 84 варненци на обща стойност 66 800 лв. На 11 души беше отказана помощ, тъй като не отговарят на критериите за подпомагане.

Местният парламент даде съгласието си за отпускане на еднократни социални помощи на 23 души. Те ще получат между 300 и 500 лева за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности.

За тази цел от бюджета на общината ще бъдат предоставени общо 8 000 лева. Само на един варненец беше отхвърлена молбата, тъй като през годината той е получил здравна помощ от общината, което противоречи на правилата за подпомагане.

Именуването на улици във Варна и в с. Тополи също фигурираше в дневния ред. С единодушие съветниците гласуваха улица в район „Аспарухово“ да носи името на Георги Николов, починал на едва 21 години, но със своите сърце, черен дроб и бъбреци спасил живота на четирима души.

Друго решение от днес е централният площад и паркът в с. Тополи да бъдат кръстени на двама бележити българи – Капитан Петко войвода и Захари Стоянов, оставили следа в историята на селото.

Одобрено бе и предложението улица в Промишлената зона на Тополи да бъде именувана на Петър Костадинов Дудунов, единственият участник от селото в Илинденско-Преображенското въстание.

Съветниците избраха и временно изпълняващ длъжността директор на „Ученическо и столово хранене“. Това е настоящият заместник-директор Добринка Йорданова, която ще поеме управлението на дружеството до провеждането на нов конкурс.

До избора се стигна поради кончината на д-р Божанка Георгиева.

Коментари

Новини Варна