IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Община Варна
15:58 | 18 юни 2015
Обновен: 08:28 | 14 април 2024

Австрийците си искат парите за уличния “Биг брадър”

Зам.-кметове ще търсят възможност за рестарт на видеонаблюдението в града

По материала работи: Златина Добрева
Австрийците си искат парите за уличния “Биг брадър”

Австрийското дружество “Ефкон” АГ очаква до края на юни да има конкретно развитие на казуса с „Варна Ефкон” и с бъдещето на уличното видеонаблюдение в морската столица. Това заяви представителят на общината в съвместното дружество и зам.-председател на Общинския съвет Владимир Тонев. Пред комисията по “Собственост и стопанство”, която функционира в рамките на местния парламент, той представи изготвения от работна група съветници Протокол за намерение, чиито параметри да бъдат заложени в бъдещия договор за закупуване на дяловете на “Ефкон” АГ в съвместното дружество с общината. Тонев припомни, че австрийската компания е съгласна да редуцират дължимата сума от близо 5 млн. лв. до 1,6 млн. “Вложил съм страшно много усилия и време, включително и умения на търговец, за да намаля този дълг и да има Варна видеонаблюдение. Предложеният протокол няма задължителен характер, но показва някакво раздвижване по темата. Това е и нещото, което очакват от “Ефкон” АГ, добави съветникът от “Движение Нашият град”.

Местните народни избраници от стопанската комисия разгледаха доклада на работната група, която трябваше да проучи възможностите за рестартиране на видеонаблюдението във Варна и изкупуването на дяловете на “Ефкон” АГ в съвместното дружество „Варна Ефкон”. Тяхното становище е, че видеонаблюдението е изключително необходимо за нуждите на града. Според външни консултанти закупуването на нови камери и сървър за тях би струвало на местната власт между 6 и 8 млн. лева. Според членовете на работната група по-добър вариант е да се изплатят 1,6 млн. лв. на австрийското дружество и да се изкупи техния дял, като по този начин съществуващата техника ще може да се използва.

Въпреки становището на колегите си съветниците от комисията по собственост сметнаха, че те не са експерти, и решиха да препратят казуса към местната администрация в лицето на зам.-кметовете по сигурността, финансите и правните въпроси, които да изготвят анализ за състоянието на видеонаблюдението във Варна и възможността общината да изкупи дяловете на австрийското дружество.

Коментари

Новини Варна