IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Община Варна
17:00 | 23 декември 2023
Обновен: 19:05 | 21 май 2024

Кметът Коцев подписа два договора за 17 млн. лева безвъзмездно финансиране за Варна по Плана за възстановяване

Със средствата ще бъде построено ново крило на ОУ „Добри Чинтулов“, нова зала за танци и спорт за СУ ХНИ „К. Преславски“ и ще се ремонтира средношколското общежитие

По материала работи: Ставри Таргов
Кметът Коцев подписа два договора за 17 млн. лева безвъзмездно финансиране за Варна по Плана за възстановяване

Два договора за безвъзмездна финансова помощ по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) подписа кметът на Община Варна Благомир Коцев. Договорите са на обща стойност 16 998 104 лв.
 
Единият е за финансиране на образователна инфраструктура - 6 млн. лева безвъзмездно финансиране за ремонт и модернизация на двете сгради на Средношколското общежитие "Михаил Колони".

В него се настаняват ученици от 8 до 12 клас от цялата страна, които се обучават във всички професионални гимназии и средни училища във Варна. Към момента капацитетът му е 280 ученици.

Строително-монтажните работи ще подобрят енергийната ефективност на сградите, така че разходите за енергия да бъдат значително намалени. Базата на общежитието ще бъде приведена в съответствие с всички нормативни изисквания за такъв тип сгради и задължителните мерки от техническите паспорти.
 
Вторият договор е за близо 11 млн. лева безвъзмездно финансиране, което е за две нови училищни пристройки - ОУ „Добри Чинтулов“ и СУХНИ „Константин Преславски“. Средствата са предвидени за изграждане на самостоятелни пристройки за двете варненски училища. Целта е те да преминат изцяло на едносменен режим на обучение.
 
Едното от училищата - ОУ „Добри Чинтулов“ – е най-голямото основно училище в район „Младост“. В него учат 993 ученици, разделени в две смени. Учениците са разпределени в 39 паралелки (24 паралелки – начален етап, 15 паралелки – прогимназиален етап). От тях целодневно се обучават 134 деца в 6 групи.
 
Проектът, за който Община Варна намери финансиране по НПВУ, предвижда в имота да се проектира и пристрои ново четириетажно крило, отделно от основния учебен корпус на училището.

Пристройката ще осигури по още три стаи на етаж с независима вертикална комуникация и допълнителни санитарни възли и ще има автономен вход от дворното пространство.
 
Базата на училището ще бъде увеличена с 12 класни стаи, помещения за извънкласни дейности, помощни, технически и/или сервизни помещения. Така в училището ще могат да се обучават още 312 ученици в начален етап на обучение на едносменен режим. Очакваната нова застроена площ е 500 кв.м.
 
Нова сграда за танци и спорт ще се изгради и в СУХНИ „Константин Преславски“ – едно от най-големите училища на територията на Община Варна. В момента гимназията има крайно недостатъчна закрита спортна база. Не достигат и помещенията за танци - три стандартни учебни стаи са оборудвани като танцови зали за паралелките с изучаване на хореография.
 
Новата сграда е планирана на 4 етажа с по 4 зали за танци и спорт от по 90 кв. м. с прилежащи съблекални (с бани и тоалетни), складове за гардероб и инвентар и помещение за учителите. Ще се осигурят условия за качествено, ефективно и съвременно обучение по професията „Танцьор“.
 
Базата ще се ползва за общите репетиции и за задължителното модулно обучение по спорт. Очакваната нова разгърната застроена площ е около 833 кв. м.

През учебната 2022/2023 година обучението в СУХНИ „Константин Преславски“ е организирано в 51 паралелки от 5 до 12 клас и се провеждаше на две смени. С изграждането на новата прилежаща сграда за танци и спорт училището ще може да премине на полудневната организация на учебния ден.
 
В процедури по подписване са още пет договора по НПВУ за финансиране на проекти в училища и детски градини. Сред тях са основен ремонт, мерки за енергийна ефективност и мерки за достъпна среда на ОУ „Йордан Йовков“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“; основен ремонт, мерки за енергийна ефективност и изграждане на пристройка – външен асансьор на ОУ „Добри Чинтулов" и основен ремонт, въвеждане на мерки за енергийна ефективност за ДГ №17 „Д-р Петър Берон“ и ДГ №18 „Чайка“.

Коментари

фффф ( преди 4 месеца )
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може---- https://da.gd/xlbio
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна