IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Община Варна
10:00 | 7 януари 2024
Обновен: 02:02 | 16 май 2024

Кметът Коцев: 41 подлеза във Варна са за основен ремонт

Ако имаше подготвени технически проекти, сега щяхме ударно да ги реновираме, признава той

По материала работи: Ставри Таргов
Кметът Коцев: 41 подлеза във Варна са за основен ремонт

41 подлеза. Толкова има във Варна. Това са над 25 700 кв.м. И всички - за основен ремонт. Ако има нещо, което наистина е останало в миналия век, това са подлезите ни. Затова и в проектите за 100 милиона лева за 2024 г., за които Община Варна беше одобрена, настоявах да включим и всички подлези.

Това написа във фейсбук кметът Благомир Коцев.

Ако имаше подготвени технически проекти, сега щяхме ударно да ги реновираме, осветим, да изградим модерно видеонаблюдение, настилки и таваните да спрат да падат. Но, уви! Готови проекти за такава мащабна модернизация нямаше.

Въпреки че е имало добра идея - да се дадат на концесия. Не получих ясен отговор защо не са проектирани ремонти при това положение. Затова се наложи да ги включим в списъка с проекти за 100 млн.лв. - за проектиране през 2024 г.

Парите осигурихме. Заложихме ресурс всеки подлез да се проектира за основен ремонт, енергийна ефективност, видеонаблюдение и модернизация.

Проектите трябва да са готови до края на пролетта - началото на лятото. Приоритетно ще обявим обществените поръчки и за проектите, и за ремонтите после.

Така целим около есента дейностите по ремонтите, поне на по-леките случаи, да започнат. Някои подллези представляват търговски интерес, но за други трябва да се погрижи общината.

По различните подлези ще има различен тип дейност, но със сигурност майките във Варна вече не трябва да вдигат на ръце количките с бебетата (буквално! имах видео по тази тема през октомври), а хората с увреждания да минават безпрепятствено. Варна е Европа. Хората не трябва да са побивани от тръпки, минавайки през подлеза на Катедралата или до Зоопарка например.

Естетика, функционалност, грижа за хората със специални потребности и децата, спазване на най-високите европейски стандарти за достъпна среда, асансьори (не наводнени!), сигурност и безопасност ще са целите, които ще са водещи за изпълнителите, които ще наемем след конкурсите. И понеже моят син е още в детска количка, заедно с него ще проверяваме дали средата в подлезите е достъпна за количките.

Много бащи като мен бутат колички, и ако те могат да вдигнат количката, за да не влезе в дупка от откъртена плочка, майките не могат. И не трябва да го правят. Не трябва и да ни е срам от съгражданите ни с двигателни увреждания, за които подлезите са недостъпни и опасни.

Много е амбициозна тази задача с 41 подлеза, но Варна е Европа. Трябва да стане и то хубаво и модерно, завършва поста си кметът Коцев.

Коментари

Кмччч ( преди 4 месеца )
Коцев да не приказва самоСамо приказки не искаме
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна