IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Община Варна
16:30 | 29 февруари 2024
Обновен: 00:51 | 30 май 2024

Общината ще кандидатства с проект за подмяна на осветлението на кв. "Чайка" във Варна

Стойността му е 2 млн.лв.

По материала работи: Ставри Таргов
Общината ще кандидатства с проект за подмяна на осветлението на кв. "Чайка" във Варна

Община Варна ще кандидатства с проект за модернизация на уличното осветление в кв. „Чайка“. Общинският съвет даде съгласието си администрацията да подаде проектно предложение по процедура “Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ от Плана за възстановяване и устойчивост.

Общата стойност на проекта е до 2 млн. лева, които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Няма изискване за съфинансиране от страна на кандидата, стана ясно на днешното заседание на ОбС-Варна.

Уличното осветление в обхвата на проектното предложение включва улици, пътни и пешеходни подходи към жилищни входове, открити паркинги и междублокови пространства.

Настоящото състояние на системата на територията на ж.к. „Чайка“ е остаряло, амортизирано и с голям разход на енергия. Поддръжката в това състояние е скъпа и неефикасна.

В района, предвиден за реконструкция, има 755 осветителни тела, основно от натриеви лампи, които имат ниско светлоотдаване и голяма консумация на електроенергия.

Крайният срок за кандидатстване е до 2 април 2024 г.

На днешното заседание беше дадено също съгласие Община Варна да участва като партньор в проект за усъвършенстване и разширяване на обхвата на приемната грижа с фокус върху развитието на специализирана грижа за деца с увреждания, деца – жертви на насилие или трафик и деца – непридружени бежанци.

Проектът „Повишаване на капацитета на служителите на Агенцията за социално подпомагане във връзка с модернизирането на системите за социална закрила“ се финансира по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027.

С него ще се гарантира интересът на настанените при приемни родители деца, без да се допусне възможност за прекратяване на настаняването. Към момента има утвърдени 37 приемни семейства, като в 26 от тях има настанени 26 деца.

Заседанието на Общинския съвет продължава с избор на временно изпълняващ кмет на район „Одесос“.

Коментари

Новини Варна